ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Η απόφαση Ανδρουλάκη για κομματική πειθαρχία

«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Η απόφαση Ανδρουλάκη για κομματική πειθαρχία
Αρχείου - Eurokinissi

Σαφές το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη για διαγραφή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα ανεχθεί καμία διαφοροποίηση από τη θέση του κόμματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η κόντρα που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος μεταξύ των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε τον ίδιο να φτάσει στο σημείο να δηλώσει: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε επί της ουσίας το μήνυμα της διαγραφής στους βουλευτές του κόμματος που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε επεσήμανε πως «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16». Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συνταχθεί κείμενο δέσμευσης απ’ όλους, για αλλαγή του επίμαχου άρθρου κατά τη αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Εξηγώντας τι θέλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς επιδίωξη είναι:

  • ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο,
  • ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια,
  • και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τα «αίματα» άναψαν με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου να κάνουν σκληρή κριτική στον πρόεδρο του κόμματος για την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα κρατικά ΑΕΙ.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι σε τρία νομοσχέδια το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό που επιθυμούσε η Ν.Δ. «Στους απόδημους, όπου φάνηκε ότι δεν θέλουμε να ψηφίσουμε υπέρ, καθώς έφερε τροπολογία για να αντιδράσουμε, στα ομόφυλα, που ψηφίσαμε, καθώς η Ν.Δ. ήθελε να μοιραστεί το κόστος με όλους, και το κατάφερε, και τώρα στο τρίτο νομοσχέδιο, όπου η στάση μας είναι και η πιο δύσκολα εξηγήσιμη. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο να κατανοήσει τη θέση μας», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος μιλώντας και για τα τρία αυτά νομοσχέδια, ενώ είχε ξεκινήσει ζητώντας από τον κ. Ανδρουλάκη να γίνει συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος, για να πάρει την απάντηση του προέδρου ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει στο Πολιτικό Συμβούλιο και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, κάνεις μεγάλες πολιτικές κινήσεις: Πας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λες τις θέσεις σου, να ακουστούν. Καλείς τον Πιερρακάκη και εκθέτεις τις παρατηρήσεις/ενστάσεις σου. Αυτά δεν έγιναν και μέχρι σήμερα φοβάμαι ότι δεν έχει καταλάβει κανένας τη στάση μας, και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση», φέρεται να είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος στον κ. Ανδρουλάκη, ενώ εξέφρασε παράπονα ότι παρά την εντολή που είχε δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον κ. Παραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή που θα εξέταζε το θέμα, «ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος φέρεται επίσης να υπενθύμισε τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου το 2006, σημειώνοντας ότι τότε ψήφισε υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16, σημειώνοντας μάλιστα πως «τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αρνητικός, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός».

«Δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αυτές οι απόψεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους αντιπάλους μας», φέρεται να του απάντησε τότε ο κ. Ανδρουλάκης, με τον κ. Κωνσταντινόπουλο να επανέρχεται: «Εσύ, πριν γίνεις πρόεδρος, όταν έλεγες την άποψή σου στο Πολιτικό Συμβούλιο και την έπαιζαν τα ΜΜΕ έπρεπε να ενοχοποιηθεί; Αυτό λες;». «Όχι, σωστά», φέρεται να απάντησε ο Ανδρουλάκης, για να πάρει και δεύτερη απάντηση από τον Κ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος φέρεται να είπε: «Οπότε, θα μιλάω όποτε το κρίνω απαραίτητο».

«Δεν έχουμε συζητήσει το νομοσχέδιο, δεν είμαστε υπάλληλοι να εκτελούμε εντολές 2-3 ανθρώπων», φέρεται να είπε στην παρέμβασή της και η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Εχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν. Θέλω να μου πείτε αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για να ξέρω τι θα πράξω».