ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κίνηση-ματ με Μπελέρη και Κρανιδιώτη

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κίνηση-ματ με Μπελέρη και Κρανιδιώτη

Το πάζλ των 42 ονομάτων που θα στελεχώσουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο της 9ης Ιουνίου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα κόμματα για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μάχη δίδεται για μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα διεκδικήσει 7 έως 8 έδρες από τις 21 έδρες που διαθέτει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή. Σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι νυν γαλάζιοι ευρωβουλευτές Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Στέλιος Κιμπουρόπουλος και Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ ζητούμενο είναι οι υποψηφιότητες της Μαρίας Σπυράκη, της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, του Θοδωρή Ζαγοράκη και του Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι οποίες θα εξεταστούν προσωπικά πρωθυπουργό και προέδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τα λαμπερά πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου, έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, των ολυμπιονικών Πύρρου Δήμα και Βούλας Πατουλίδου, του πρώην υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, του γιατρού Αθανάσιου Εξαδάχτυλου και του πρώην δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Επίσης, στο τραπέζι έπεσε από χθες και το όνομα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, μετά την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου να τον καταδικάσει πρωτοδίκως σε δύο χρόνια φυλάκιση. Η εκλογή του ενδέχεται να δώσει διέξοδο στο ζήτημα της φυλάκισης και της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη, αλλά και να αναδείξει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας εξετάζεται, επίσης, με το βλέμμα στραμμένο στον Κυριάκο Βελόπουλο. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στους ψηφοφόρους που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, αλλά και να ενισχύσει την απήχηση του κόμματος στα δεξιά του, εκεί όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζει θέμα.

Στην ίδια λογική εξετάζεται και η υποψηφιότητα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη.

Με ορίζοντα τις αρχές Απριλίου, οι μηχανές του κυβερνώντος κόμματος έχουν πάρει φωτιά για να συμπληρώσουν το παζλ με τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.