ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Θεσσαλία: «Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το master plan»

Μητσοτάκης για Θεσσαλία: «Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το master plan»

«Αυτό το master plan αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλημάτων των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στη σημερινή (11/03) συνάντηση με τους Θεσσαλούς θεσμικούς φορείς που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση σε κάποια χρόνια, η ζημιά που θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή (11/03) συνεδρίαση με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με αναφορά και στο σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA International.

«Η παρουσίαση του master plan ξεπερνά τις 400 σελίδες και πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος υδάτινων πόρων Θεσσαλίας. Δούλεψαν πάνω από σαράντα επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες για περισσότερες από 15.000 ώρες, ώστε να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές. Πρέπει να δούμε τη μελέτη μέσα από το επιστημονικό πρίσμα που τη διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο, αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις.

Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση – αυτοδιοίκηση – φορείς, ώστε να κάνουμε δραστική παρέμβαση και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή σε ευκαιρία. Τώρα ξεκινά η δύσκολη δουλειά», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος τόνισε πως «η συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή», ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως επειδή υπάρχουν φόβοι πως οι υδάτινοι πόροι βαίνουν προς εξάντληση, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι. Δεν προτείνει αυτό η μελέτη, είναι άδικο να αναδείξουμε αυτήν τη διάσταση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρίας που τη συνέταξε.

Αμέσως μετά, έλαβε πρώτος τον λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος σημείωσε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολύ το επόμενο διάστημα».

«Από αυτά που έχω δει και συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά», συμπλήρωσε ο κ. Κουρέτας. Όπως ειπώθηκε, η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.

Επιπλέον, όλες οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων ήταν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ζήτησαν να αρχίσουν άμεσα τα έργα και ένας εξ αυτών ανέφερε πως «οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι τους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο Δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης.

Από την εταιρεία HVA έλαβε μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

Ολόκληρη η εισήγηση του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συνάντησης:

«Καλή σας μέρα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι. Καλώς ήρθατε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σημερινή –θα έλεγα, πολυαναμενόμενη– συνάντηση και παρουσίαση του master plan το οποίο όπως γνωρίζετε έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA και θα παρουσιάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

Ένα master plan το οποίο ξεπερνά τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μία σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από σαράντα επιστήμονες, από οκτώ διαφορετικές ειδικότητες: υδρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν παραπάνω από 15.000 ώρες για να «ακτινογραφήσουν» τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις.

Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μία δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο, δεν είναι μία δουλειά η οποία έγινε σε κάποιο γραφείο, και νομίζω ότι σχεδόν όλοι από εσάς είχατε μία επικοινωνία με τον Μίλτο και με το επιτελείο του.

Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μία μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Δεν είναι, προφανώς, ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις.

Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε –από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα Υπουργεία– ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση Β’ και Α’ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά.

Ώστε να μπορέσουμε πράγματι να κάνουμε μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μία μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μία ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσής του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξαρχής να αναφερθώ στη διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση –επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη– ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Δεν προτείνει εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει, να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση.

Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας –μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα– να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα –δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν– η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια.

Σταματώ εδώ. Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής: Θα κάνει ο Μίλτος την παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω καταρχάς το λόγο στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν.

Όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε μία δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα, αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας και βέβαια να πω εξαρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά».

Σχετικές ειδήσεις