ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας

Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας
Αρχείου - Eurokinissi

Όλα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ακρίβεια, την ασφάλεια των φοιτητών στα πανεπιστήμια, τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλλά και για τις θέσεις εργασίας

Κατά την εισήγησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εστίασε στο ζήτημα της ακρίβειας, επισημαίνοντας πως δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο Παύλος Μαρινάκης μετέφερε τα λόγια του πρωθυπουργού βάσει των οποίων «το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης και πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο δεν σταματούσε την προσπάθειά μας». Το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν σαφές, ότι δηλαδή «δεν θα δεχθούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ασφάλεια των φοιτητών τα πανεπιστήμια. «Οι παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η κυβέρνηση και η ελληνική αστυνομία θα είναι στην πρώτη της απόδοσης των πανεπιστημίων σε όσους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους καθηγητές και στους φοιτητές, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι, εντός ή εκτός πανεπιστημίου που επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε χώρο βίας και σε χώρους στείρων συγκρούσεων. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε και την συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών, οι οποίες και αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους».

Αναφορικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών σε μία συνολική και στρατηγική εταιρική σχέση. Ενώ εστίασε στα οικονομικά θέματα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

«Ο πρωθυπουργός τόνισε, επιπλέον, πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται την απελπισία αθώων ανθρώπων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλες, νέες οδοί παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Αναφορικά με το ζήτημα της Γάζας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κενών Θέσεων εργασίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 82,1% σε σύγκριση την αντίστοιχη χρονική περίοδο για το 2022 και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, με τις κενές θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε πάνω από 38.000.

Η μεταβολή αυτού του δείκτη αποδεικνύει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εργαζομένους και ότι δημιουργούνται καθημερινά περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις και η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7% και μάλιστα παρουσιάζεται σημαντική μείωση της ανεργίας στις γυναίκες και τους νέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, δηλαδή το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,9% το 2023 μετά από αύξηση της τάξης του 5,5% για το 2022. Σωρευτικά έχει αυξηθεί 19,3% από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα επίπεδα του 2010».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε επίσης πως «Εισάγεται στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο επιδιώκεται η θέσπιση μέτρων εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική ενσωμάτωση του Κανονισμού 2022/2065 τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πράξη αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ που εισάγει κανόνες άμεσης εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με υπηρεσίες όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες είναι να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό περιβάλλον σε όλη την ΕΕ είναι ασφαλές, προβλέψιμο και αξιόπιστο».

«Για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης και συμπλήρωσε πως «η θέση μας σ' αυτό είναι ξεκάθαρη».

«Οι εκλογές είναι απολύτως διασφαλισμένες με τη συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων. Τι σχέση έχει αν κάποιος κακός έδωσε κάποια mails σε κάποιον τρίτο, ατομικά;», είπε ο Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με το ζήτημα της διαρροής των mails.

Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην όαση Σίβα, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως έγινε κατόπιν πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου. Συμπλήρωσε πως η όλη οργάνωση ήταν από την αιγυπτιακή πλευρά και χαρακτήρισε «άνθρακα τον θησαυρό» τα όσα ακούστηκαν για την εν λόγω επίσκεψη και ειδικότερα για το ότι χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους. Επισήμανε όμως πως το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αίγυπτο καθώς για εκεί ήταν ο προγραμματισμός και πως συνηθίζεται μία επίσκεψη πρωθυπουργού σε μία χώρα συνήθως συνδυάζεται και με επιμέρους επισκέψεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Για σεβασμό στον πόνο και στην οργή μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τόνισε για ακόμα μία φορά πως δεν τίθεται ζήτημα συγκάλυψης. «Θέλουμε φως στην υπόθεση» των Τεμπών, υπογράμμισε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του πόθεν έσχες του, για να δώσει απαντήσεις. Όσο δεν το κάνει, αυτό φανερώνει φόβο».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.