ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΩΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρό ροκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διήμερο

Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρό ροκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διήμερο

Κορυφώνεται, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά της κυβέρνησης, η πολιτική αντιπαράθεση

Τα αίματα στη Βουλή άναψαν από χθες με την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και την απάντηση για λογαριασμό της κυβέρνησης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως γλέντια εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων

Τις επόμενες δύο ημέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται σκληρό ροκ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα ακουστούν βαριές εκφράσεις και κατηγορίες από όλες τις πλευρές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος φέρεται εξοργισμένος με τη στάση τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και του Στέφανου Κασσελάκη για τους οποίους θεωρεί ότι κινούνται εξωθεσμικά.

Πολιτικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμόρφωσαν την πρόταση μομφής κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά μεταξύ των δύο κομμάτων και ενδεχομένως μπορεί να έχει και άλλες ερμηνείες μεσομακροπρόθεσμα.

Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα. «Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση.

Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορίες για νοθεία

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να σφυροκοπήσουν την κυβέρνηση κυρίως για το θέμα των Τεμπών, αλλά όχι μόνο γι΄αυτό. Θα βάλουν στο τραπέζι ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, οι παρακολουθήσεις, αλλά και την διαρροή των email των ομογενών προς την κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναπόφευκτα ο πόλεμος θα μετακινηθεί και σε ζητήματα διαπλοκής και δεν είναι διόλου απίθανο να χαθεί το μέτρο και το πολιτικό τακτ. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν μέχρις εσχάτων στο ζήτημα του αδιάβλητου των εκλογών επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα ότι στην Ελλάδα ενδέχεται και να έχουμε φαινόμενα νοθείας.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγραμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και σε επίπεδο συσχετισμών, με τον σχηματισμό ενός –άτυπου– κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Όλες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της ακραίας πόλωσης και συνεπώς της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης στο εσωτερικό τους.

Τέμπη και πιέσεις για Καραμανλή

Η κριτική και οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης θα προσωποποιηθούν κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι και το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης δημοσκοπικά. Θα υπάρξει όμως και σφοδρή πίεση για το πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή με ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση η οποία θα ζητά βεβαίως την παραίτησή του.

Ειδικά για τα Τέμπη τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα υιοθετήσουν όλες τις φήμες που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο περί συγκάλυψης και μπαζωμάτων και θα ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για όσα ακούγονται και γράφονται. Σίγουρα κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει κάτι να χάσει από αυτή τη συζήτηση με δεδομένη την δυσφορία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για την τραγωδία των Τεμπών.

Βεβαίως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και υπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ έσπευσε αμέσως μετά να την υποβαθμίσει λέγοντας ότι θα είναι απλά μια «κοκορομαχία στη Βουλή», γεγονός που δείχνει ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης δεν είναι αρραγές και υπάρχει η αγωνία για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εντυπώσεις εντός του κοινοβουλίου με δεδομένο ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα βρίσκεται στην αίθουσα.

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Ανδρουλάκης

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει σφοδρή επίθεση προς το Νίκο Ανδρουλάκη κάτι που έχει ήδη ξεδιπλωθεί από τα χτυπήματα του Παύλου Μαρινάκη, του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ θα επιτεθούν και στον Στέφανο Κασσελάκη για τις ακρότητες περί διεθνών παρατηρητών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο και θα σηκώσει το γάντι αν προκληθεί. Είναι έτοιμος όπως λένε οι πληροφορίες για πολύ σκληρό ροκ. Εγκαταλείποντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών θα περάσει στην αντεπίθεση κατά πάντων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Σχετικές ειδήσεις