ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γροθιά στο στομάχι η δολοφονία έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γροθιά στο στομάχι η δολοφονία έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων»
Αρχείου - Eurokinissi

«Πιθανώς το υλικό των συνομιλιών να ήταν μονταρισμένο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξε συγκάλυψη». Μάλιστα, τόνισε «πιθανώς το υλικό από τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη δολοφονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία ωχαδερφισμού στην ΕΛΑΣ και επισήμανε πως κάτι τέτοιο πρέπει να επιλυθεί.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος πήρε την απόφαση να μειωθούν οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την προστασία υψηλών προσώπων. Σχετικά με το πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη.

«Οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν, να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι πρέπει να έχουν προστασία και αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση. Γιατί και πριν είχαμε τέτοια φαινόμενα ξέρετε, απλά δεν τα γνωρίζαμε, γιατί κάνεις δε τολμούσε να μιλήσει. Βεβαίως όταν πρέπει, το είπα εξάλλου, τα περιπολικά να είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος .Όμως, πρέπει να κάνουν περισσότερα διότι η αλλαγή κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας με πολύ εξιδεικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Οι πιο πολλές είναι γυναίκες, για λόγους που νομίζω ότι είναι κατανοητοί πρέπει να προσθέσουμε και άλλα».

Πρόσθεσε ότι «θα ήμασταν πολύ αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε με μιας φαινόμενα βίας των εφήβων. που σας διαβεβαιώνω ότι σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο έντονα με οργανωμένες συμμορίες, με βαριά παραβατική συμπεριφορά. Εδώ πέρα ευτυχώς δεν έχουμε, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φτάσουμε εκεί. Γατί δυστυχώς η τάση είναι για περισσότερη βία και περισσότερη ένταση. Να σκεφτούμε λίγο ποια είναι τα πρότυπά των παιδιών αυτών, πως μπορούμε να αντιτάξουμε σε μια μουσική που προάγει τη βία και κυρίως τη βία κατά των γυναικών με άθλια πρότυπα όπου η γυναίκα είναι ουσιαστικά ένα αντικείμενο για τον άντρα. Υπάρχουν είδη μουσικής που αγαπούν τα παιδιά που ακριβώς αυτό προάγει. Τι θα κάνουμε με την αθλητική βία γιατί πολλές φορές είναι το πρώτο στάδιο εκδήλωσης βίας έξω από το σχολείο. Και πρέπει να πούμε ότι από την στιγμή που κάναμε μια δραστική παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου, αυτοματοποιήσαμε τις τιμές, κάναμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάλαμε κάμερες στα γήπεδα, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε να αλλάξουν. Για μένα, το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα που θέλω να το κερδίσω και στη μνήμη ενός αστυνομικού που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο".

Αμέσως μετά ισχυρίστηκε πως στόχος της δεύτερης τετραετίας είναι να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος, ενώ υπογράμμισε πως θα κριθώ για τα αποτελέσματα στο τέλος της τετραετίας.

Σχετικά με τα φαινόμενα της ενδοσχολικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας στην οποία θα γίνονται οι καταγγελίες ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Παραδέχθηκε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ψυχολόγους στα σχολεία, ανέφερε όμως ότι ο αριθμός τους έχει ήδη αυξηθεί. Αμέσως μετά, τόνισε πως «οφείλουμε να δίνουμε αγάπη αλλά και να βάζουμε όρια στα παιδιά μας».

Τόνισε ότι το κοινωνικό σύνολο δεν θα πληρώσει τις φθορές που προκαλεί ένα παιδί μέσα στο σχολείο, αλλά η οικογένεια αυτού. «Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών». Συμπλήρωσε πως «δεν είναι κοινωνικός αγώνας και κατάκτηση το "θα τα σπάσω όλα"».

Αποτρεπτική χαρακτήρισε την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους συνάθροισης που σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ νέων.

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Στο ερώτημα τι να συγκαλύψουμε, δεν παίρνουμε απάντηση». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, αλλά θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στο δυστύχημα των Τεμπών». Υπογράμμισε πως «στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης». Συμπλήρωσε ότι «πάντα θα μας βαραίνει το ότι προσπαθήσαμε αλλά δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης».

Βαριά προσβλητικό χαρακτήρισε τα περί μονταζιέρας, ενώ τόνισε ότι το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη έφρασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη χωρίς καμία κυβερνητικά ανάμιξη. Αμέσως μετά, ξεκαθάρισε πως μόνο οι γονείς των θυμάτων έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον θυμό τους οργή, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά είπε πως «πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο».

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το κατά πόσον υπήρξε «μοντάζ» στα ηχητικά ντοκούμεντα το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν το γνωρίζω και δε γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται.

Για την υπόθεση του μπαζώματος στο σημείο της τραγωδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ήταν επιχειρησιακή απόφαση και όχι της κυβέρνησης. Ενώ για το πρόσωπο του Κώστα Αχ. Καραμανλή είπε πως «δεν πρέπει να συγχέουμε την άρση ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει» και πρόσθεσε πως «αν η αντιπολίτευση καταθέσει κατηγορητήριο για προανακριτική επιτροπή θα το εξετάσουμε».

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών». Ξεχώρισε τον τομέα της ενέργειας λέγοντας πως σταδιακά επανερχόμαστε στις τιμές προ του 2021. Υποστήριξε παράλληλα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εξυπηρέτησε στην επίλυση πολλών προβλημάτων και πως οι συνολικές αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού. «Θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια για να πετύχουμε γρήγορη μείωση του χρέους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο πρωθυπουργός είπε ότι κάποιοι επιμένουν, υπάρχουν εταιρείες που δεν έβαλαν μυαλό «γι' αυτό και συνεχίζουμε να επιβάλουμε πρόστιμα».

Όσον αφορά στα απογευματινά χειρουργεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως αυτά «δεν αφορούν σε κρίσιμες επεμβάσεις. Είναι μια φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων». Πρόσθεσε πως «αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά εργαλεία με εισοδηματικά κριτήρια». Τόνισε πως 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα Υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως, ενώ ισχυρίστηκε πως το νέο ΕΣΥ θα κριθεί το 2027.

Στο μέτωπο των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα είπε πως οι εν λόγω εκλογές θα δώσουν και μια εικόνα για τα εσωτερικά της χώρας.

Αναφέρθηκε όμως και στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας πως «αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος. Γιατί λοιπόν ζητάει εθνικές εκλογές». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν τηρεί το προεκλογικό της πρόγραμμα», είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχολίασε πως οι κύριοι Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Παραδέχθηκε πως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ενόχλησε μερικούς πολίτες.

Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία της 13ης Μαΐου, ωστόσο παραδέχθηκε πως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη γειτονική χώρα. «Βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε πως «για πάνω από 12 μήνες δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία». Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και τα περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως θα παραμείνει στην Ελλάδα, παρά τα σενάρια και τις φήμες που τον ήθελαν να στρέφεται στην Ευρώπη για να αναλάβει πολιτικό αξίωμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Κάτι που είχε δηλώσει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ 2023, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά από τη διευθύντρια του newsbomb.gr, Αμαλία Κάτζου.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 ρωτήθηκε «πολλοί σας θέλουν έτοιμο για την Ευρώπη και θυμάμαι, σε σχετικό ερώτημα στη ΔΕΘ είχατε απαντήσει μ' ένα τραγούδι, το "Δεν πάω πουθενά". Θα απαντούσατε το ίδιο και τώρα;»

«Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διάψευσή μου παραμένει εξίσου κατηγορηματική. Δεν πάω πουθενά. Δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις