«Χοντρό άδειασμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη για τα εμβόλια

ΣΥΡΙΖΑ: «Αδειάζει» Πολάκη, η Κεχαγιά
«Χοντρό άδειασμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη για τα εμβόλια
Eurokinissi
9'

Σε μια τοποθέτηση, με την οποία παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τα όσα ισχυρίζεται τις τελευταίες ημέρες ο Παύλος Πολάκης, για την περίοδο της πανδημίας, η Βούλα Κεχαγιά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι στα θέματα της πανδημίας είναι αρκούντως γνωστή η θέση του κόμματος και πως ο πρώην πρόεδρος του και όλα τα στελέχη του, τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του εμβολιασμού και αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

«Δεν θέλω να την σύγκρουση ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρώην στέλεχος» τόνισε η κ. Κεχαγιά, επαναλαμβάνοντας πως η θέση του για τα εμβόλια ήταν κατατεθειμένη, γνωστή και διατυπωμένη από τότε που άρχισε η φάση του εμβολιασμού της πανδημίας και από τότε δεν αλλάζει κάτι.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε άβουλος και αμήχανος» τόνισε ακόμη η κυρία Κεχαγιά, ενώ υποστήριξε πως δεν έγινε καμία αναφορά στη χθεσινή τους συνάντηση στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και πολιτική του δεδομένου συμμάχου.

Στον απόηχο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον τούρκο Πρόεδρο, περιμένουμε αύριο ενημέρωση, είπε η κυρία Κεχαγιά, από τη διαρκή επιτροπή της Βουλής, ενώ για την «Συμφωνία των Πρεσπών» προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το επόμενο διάστημα προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασία με τη γειτονική χώρα

«Βλέπουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ταυτίστηκε με ακροδεξιές φωνές» περιέγραψε η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, για να συμπληρώσει πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών».

Για την ακρίβεια, δήλωσε πως με αφορμή την 24η Μαΐου, όποτε θα πραγματοποιηθεί η προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή, επανέλαβε τα μέτρα για την αντιμετώπιση ακρίβειας και προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και πρόταση νόμου για το φορολογικό.

Σημείωσε, επίσης, πως θα φέρει την κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, ενώ για τα πρωτόκολλα συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, «ήδη γίνεται εξέταση και διαβάζονται τα νομικά κείμενα που απορρέουν από την συμφωνία. Το επόμενο διάστημα με την μορφή ενδεχομένως νομοθετική πρωτοβουλίας θα καταταγούν στη Βουλή», κατέληξε η κυρία Κεχαγιά.

Αναλυτικά, η εισήγηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Ελληνοτουρκικά

Από την αισιοδοξία για προσφυγή στην Χάγη και τους πανηγυρισμούς για τη Διακήρυξη των Αθηνών, φτάσαμε στις «αυταπάτες» ως σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

Η χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα κατέδειξε απλώς τις διαφωνίες μας σε μείζονα θέματα. Δεν έγιναν βήματα προς τα μπρος. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε προκλητικά τα περί τουρκικής μειονότητας κι εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε άβουλος και αμήχανος και αντέδρασε χλιαρά και στα δυο θέματα. Για το Κυπριακό δεν δόθηκαν εξηγήσεις στα περί εξεύρεσης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, που υπάρχουν στο νησί.

Δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά στις διαφορές μας με τη γείτονα που αφορούν την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα. Συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών κι αν ναι που οδηγηθήκαμε? Η ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μαζί με το δόγμα του δεδομένου συμμάχου θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Περιμένουμε αύριο ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της διαρκούς επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις.

Σκοπιανό

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πολιτικό κόμμα που ως κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και τον Νίκο Κoτζιά υπουργό Εξωτερικών προώθησε και κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να αναλογιστεί στιγμή το πολιτικό κόστος, αλλά προτάσσοντας αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον θα φέρει το επόμενο διάστημα προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφεύγει να φέρει στο Κοινοβούλιο για μικροκομματικούς λόγους και για την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της.

Βλέπουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ταυτίστηκε με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές για να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που λοιδόρησε όπως κανείς άλλος αυτήν την καθοριστική για την σταθερότητα στα Βαλκάνια ιστορική Συμφωνία και ρωτούμε: Εάν έχει ενοχληθεί τόσο από την στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας γιατί δεν φέρνει άμεσα στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας όπως επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών;

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, μία στάση πατριδοκαπηλίας όπως άλλωστε και σε κάθε μέγα εθνικό θέμα.

Να μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν προτίθεται να θέσει ζήτημα αποβολής του εθνικιστικού VMRO από το ΕΛΚ είναι δηλαδή αδελφό κόμμα της ΝΔ εκεί που το κόμμα Μητσοτάκη λέει ότι πρωτοστατεί ή εάν για μία ακόμη φορά επιλέξει την κουραστική ακινησία.

Σε ό,τι αφορά την πρώην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα πρέπει να Μάς πει ποιοι είναι «ρεμπεσκέδες» δεδομένου ότι η ίδια ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι επί πέντε συναπτά έτη η ΝΔ και η κυβέρνησή της κωλυσιεργούν και δεν φέρνουν προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ας κρατήσει η ίδια τις παραινέσεις για χρηστή εξωτερική πολιτική και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν εκθέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Ακρίβεια- φορολόγηση

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την ακρίβεια. Θυμίζουμε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει πρόταση Νόμου με μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν νοιάζεται για τον κόσμο, τον απλό πολίτη, τον συνταξιούχο και το ελληνικό νοικοκυριό, δεν έχει πει κουβέντα για τα τις προτάσεις αυτές. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ρεσιτάλ παραπληροφόρησης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο υποστήριξε ότι με τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό της έκτακτης φορολόγησης σε ποσοστό 90% των υπερκερδών των τραπεζών θα κλείσουν οι τράπεζες. Για μία ακόμη φορά ψέματα και κινδυνολογία, καταστροφολογία και μαύρο σκοτάδι. Δεν έχουν καταλάβει πως έχουν κουράσει;

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει και πρόταση Νόμου για το φορολογικό εξειδικεύοντας τις προτάσεις που παρουσίασε τον προηγούμενο Μάρτιο ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης, υποβάλλουμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων για να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε στην Κομισιόν.

Στην πρόταση Νόμου ΣΥΡΙΖΑ

Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών.

Εισφορά ύψους 90% για τα υπερκέρδη του 2023.

Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους στην διύλιση πετρελαίου και παραγωγή προϊόντων διύλισης αυτού.

Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μηδενισμός ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κρέατα, γάλα, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι, λαχανικά, φυτά, βρώσιμα δημητριακά, άμυλα προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο και τα κλάσματά του είδη για την βρεφική ασφάλεια.

Θέσπιση σε μόνιμη βάση της μείωσης του ΦΠΑ στο μέσο όρο της ΕΕ στο 21% από 24% για το σύνολο των αγαθών.

Μείωση του ΦΠΑ σε 6% για ύδρευση και απαλλαγή από ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αποχέτευσης.

Μείωση του κόστους κάρτας απεριορίστων μεταφορών σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος . Ειδική έκπτωση στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ορίζεται στο 50% της εκάστοτε τελικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Χορήγηση ειδικής κάρτας αγροκίνησης για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών.

Θέσπιση μηχανισμού ώστε το περιθώριο κέρδους των παρόχων ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το 5%.

Φορολογικά

Φορολογικές ελαφρύνσεις.

Νέα κλίμακα για σημαντικές μειώσεις φόρων για 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους δηλαδή το 99,8%.

Για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ έχουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών

έως 10.000 μένει στο 9%.

Από 10.000 έως στις 15.000 από 22% μειώνεται στο 10%.

Από 15000 έως 20.000 ευρώ από 22% μειώνεται στο 12%.

Από 20.000 έως 26.000 από 28% μειώνεται στο 15%.

Από 26.000 έως 30.000 από 28% μειώνεται στο 18%.

Από 30.000 ευρώ έως 40.000 μειώνεται από 36% στο 22%.

Και από 40.000 έως 60.000 ευρώ μειώνεται από 44% στο 30%.

Φορολογικός συντελεστής 17% για επιχειρήσεις με κέρδος έως 220.000 ευρώ, δηλαδή 96,7% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Συντελεστής 24% για 10.000 εταιρείας με κέρδη άνω των 220 Χίο ήτοι 3,3% του συνόλου.

**Κατάργηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

*Μείωση συντελεστή φόρου ενοικίου μέχρι 12000 ευρώ από 15% σε 5%.

Περιοδείες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα στο πλαίσιο της αδιαμεσολάβητης σχέσης του με τους πολίτες.

Σήμερα Τρίτη βρίσκεται στην Κομοτηνή και συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης.

Το απόγευμα θα βρίσκεται στην Ξάνθη, ομοίως αύριο το πρωί, αργότερα θα βρεθεί στην πόλη της Δράμας και το απόγευμα θα επισκεφθεί την πόλη της Καβάλας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή