Μονιμότητα στο Δημόσιο: Τι είπε ο πρωθυπουργός για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
Τόσο με όσα είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ όσο και με ανάρτησή του στα social media κατόπιν, ο πρωθυπουργός κατέδειξε τις προθέσεις του

Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη παρουσίαση της πλατφόρμας αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών από πολίτες, στο Μέγαρο Μαξίμου,
Το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο άνοιξε διάπλατα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά με όσα είπε στην συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, και κατόπιν με ανάρτησή του στα social media.
Μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει εκτενή αναφορά στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, με αφορμή την ευκαιρία της επικείμενης συζήτησης περί Συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους όσοι αρνούνται την αξιολόγηση. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσής τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180».
«Θα χρειαστούμε 180 ψήφους άρα χρειαζόμαστε και άλλα κόμματα» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025 για να προσθέσει: «Το 2026 θα συζητήσουμε αναλυτικά ζητήματα του Συντάγματος».
Η νέα ανάρτησή του
Σε νέα παρέμβαση για το ζήτημα της μονιμότητας στο δημόσιο, προέβη το απόγευμα με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επανερχόμενος στις πρωινές του δηλώσεις, περί μονιμότητας στο δημόσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα: Η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 103.
Όλα όσα είπε στη συνέντευξή του
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ:
*Νότης Παπαδόπουλος:* Τώρα, μιας και μιλάμε για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τι θα κάνετε; Θα προχωρήσει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς να σας πω ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα ευρύτερο ζήτημα αξιολόγησης, νομίζω ότι πρέπει…
*Βασίλης Χιώτης:* Αυτό θα κάνουμε τώρα, αλλά ξεκινάμε λόγω συνάφειας με τους εκπαιδευτικούς. Γιατί έχετε πει: εκπαιδευτικός που θα αρνείται την αξιολόγηση θα απολύεται. Θέλω να μας επιβεβαιώσετε ότι είναι η απόλυτη πρόθεσή σας και το χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα γίνει πριν από τις εκλογές ή μετά τις εκλογές;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα μας φέρει αυτό και σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το ίδιο το προστατευτικό πλαίσιο του Συντάγματος σχετικά με τη μονιμότητα.
Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι αρνούνται σε πρώτη φάση την αξιολόγηση. Και μετά, βέβαια, πρέπει να δούμε, πολύ ωραία, αυτή είναι -θα μπορούσε να πει κανείς- η εύκολη περιπτωσιολογία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε πώς πραγματικά θα λειτουργήσει ή πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Διότι έχω ασχοληθεί με τα θέματα αυτά από την εποχή που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θυμάστε τότε ότι είχα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όταν είχα ουσιαστικά νομοθετήσει μία αξιολόγηση η οποία κατέτασσε τους δημοσίους υπαλλήλους σε τρεις βασικές κατηγορίες: τους άριστους, τους καλούς και αυτούς οι οποίοι θα έπαιρναν…
*Βασίλης Χιώτης:* Τους ανεπαρκείς.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα έπαιρναν κάτω από τη βάση.
Τότε, όμως, θα έλεγα ότι αρχίσαμε να εκπαιδεύουμε και την κοινή γνώμη, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, στην έννοια ότι η αξιολόγηση δεν είναι μια προαιρετική διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο να γίνεται σε οποιαδήποτε οργανωμένη διοίκηση και προφανώς και στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Σήμερα που μιλάμε, γίνεται αξιολόγηση. Και όχι μόνο γίνεται, έχουμε πια και τα εργαλεία εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να μπορούμε να εντοπίζουμε αξιολογήσεις οι οποίες δεν είναι τόσο συγκεκριμένες και οι οποίες κατατάσσουν τους υπαλλήλους σε πολύ υψηλή βαθμολογία μόνο και μόνο επειδή το είπε ο προϊστάμενος. Αυτό συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ: 97% των υπαλλήλων ήταν άριστοι στην αξιολόγηση η οποία γινόταν.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Δηλαδή, ένας υπάλληλος που είναι… Δεν κάνει τη δουλειά του και…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να πω πρώτα το ανάποδο γιατί νομίζω έχει ξεχωριστή σημασία. Πριν πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον υπάλληλο ο οποίος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, επιμένω πάρα πολύ στην ανάγκη να αναγνωρίζουμε τον υπάλληλο ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του. Διότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι μπορεί να δουλεύουν και γι’ αυτόν ο οποίος κάθεται δίπλα τους, τους οποίους κανείς δεν αναγνωρίζει και κανείς δεν επιβραβεύει.
Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία θεσμοθέτησε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε 40 εκατομμύρια φέτος, τα οποία πληρώνονται ανάλογα με την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων ή και των οργανικών μονάδων στις οποίες εντάσσονται. Όλα αυτά είναι πολύ καινούργια και καινοτόμα πράγματα για τη δημόσια διοίκηση.
Και φυσικά, αν είστε προϊστάμενος, κ. Χιώτη, και θέλετε να αξιολογήσετε τον κ. Παπαδόπουλο, δεν θα πείτε «α, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει καλά τη δουλειά του». Όχι, δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί κάνει καλά τη δουλειά του. Πρέπει να έρθετε να δείτε: επιτέλεσε τη στοχοθεσία την οποία του βάλατε; Έκανε τη δουλειά του έτσι όπως είχατε συμφωνήσει μεταξύ σας ότι πρέπει να την κάνει;
Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα στη δημόσια διοίκηση. Θα πάρει καιρό για να ριζώσει αυτό το σύστημα; Ναι, θα πάρει κάποιο καιρό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει και δεν εφαρμόζει μια ουσιαστική αξιολόγηση.
Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ο ανεπαρκής και ο αδιάφορος τον διώχνετε ή αν μπορείτε κάτι να κάνετε με αυτόν.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 103.
*Βασίλης Χιώτης:* Θα εισηγηθείτε δηλαδή...
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103, σε μία λογική…
*Βασίλης Χιώτης:* Που θα αφορά, συγγνώμη που σας διακόπτω, και τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους ή μόνο τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όλους.
*Βασίλης Χιώτης:* Όλους.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως. Γιατί να σας πω και κάτι…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Άρα, θέτετε ζήτημα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της αναθεώρησης.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γιατί υπήρξε η μονιμότητα; Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορεί να είχε διορίσει το άλλο κόμμα, γιατί αυτά συνέβαιναν στην ελληνική ιστορία. Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει πια αυτή την εποχή, να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μιας κυβέρνησης.
Και σε καμία περίπτωση, ξέρετε, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι, υπό προϋποθέσεις, τι φαντάζομαι ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος παρατεταμένα, ας το πούμε, η ανεπάρκειά του είναι δομική, είναι επίμονη, είναι μόνιμη, υπό προϋποθέσεις, για λόγους ανεπάρκειας, όχι για λόγους πειθαρχικούς, γιατί αυτό μπορεί να γίνει σήμερα. Γιατί άκουσα και το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι και σήμερα, ναι, μπορεί να φύγει ένας αν καταδικαστεί αμετάκλητα, ένας δημόσιος υπάλληλος για…
*Βασίλης Χιώτης:* Μας είπε ο Υπουργός Εσωτερικών ότι έχουν απομακρυνθεί 1.000 υπάλληλοι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχουν. Αλλά το ζήτημα είναι άλλο: ότι σήμερα για δομική και συστηματική ανεπάρκεια, ως προς την απόδοσή του… Δεν λέμε να έχεις μια αρνητική αξιολόγηση, αλλά εδώ έχουμε κάποιους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι συστηματικά αρνούνται να δουλέψουν, πρακτικά. Σε αυτή την περίπτωση, ναι, θα πρέπει να δίνεται…
Σχετικές ειδήσεις
Σχόλια
Trending
.jpg?t=BWsSLPyEcXJ2xaLAAUsSBg)