Πλεύρης: Νέο δόγμα για το μεταναστευτικό - Αποτροπή στα σύνορα, κέντρα επιστροφών εκτός ΕΕ

«Η παράνομη μετανάστευση είναι πρόβλημα και δεν μπορεί να αποτελεί λύση για κανένα ζήτημα»

Πλεύρης: Νέο δόγμα για το μεταναστευτικό - Αποτροπή στα σύνορα, κέντρα επιστροφών εκτός ΕΕ

Ο Θάνος Πλεύρης

Πλεύρης: Νέο δόγμα για το μεταναστευτικό - Αποτροπή στα σύνορα, κέντρα επιστροφών εκτός ΕΕ και εργασ

Το ζήτημα της μετανάστευσης αναδείχθηκε για ακόμη μία χρονιά ως κεντρικός άξονας προβληματισμού και στρατηγικού σχεδιασμού, σε συζήτηση που οργανώθηκε στο πλαίσιο του «11ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών 2026».

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως «η παράνομη μετανάστευση είναι πρόβλημα και δεν μπορεί να αποτελεί λύση για κανένα ζήτημα. Η στόχευση της Ευρώπης πλέον είναι να περιορίσει τις ροές, να καταστήσει τις επιστροφές προτεραιότητα και να καταστήσει σαφές ότι η μόνη δυνατότητα για να έρθει κάποιος στην Ευρώπη είναι η νόμιμη οδός και τα νόμιμα κανάλια. Δεν θέλουμε τα κυκλώματα των διακινητών να καθορίζουν ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε πλήρως τη νόμιμη από την παράνομη μετανάστευση», συνέχισε ο κ. Πλεύρης και σημείωσε: «Επιδιώκουμε διμερείς συμφωνίες με χώρες των οποίων το μεταναστευτικό δυναμικό σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε: το μεταναστευτικό πρόβλημα γιγαντώθηκε όταν οι ροές συνδέθηκαν με χώρες που δεν ήθελαν να προσαρμοστούν στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά ήθελαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη το στοιχείο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».

Ως προς το μοντέλο ένταξης για όσους λαμβάνουν άσυλο, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Τέρμα η λογική ότι κάποιος θα ζει με επιδόματα που πληρώνουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Όποιος λαμβάνει άσυλο, ενημερώνεται από την πρώτη μέρα ότι δεν έχει πλέον καμία κρατική παροχή, αλλά του δίνεται η δυνατότητα να εργαστεί. Συνδέουμε τους πρόσφυγες απευθείας με τις ανάγκες της αγοράς, όπως στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και τις κατασκευές. Αν κάποιος αρνείται να εργαστεί, δεν θα έχει καμία υποστήριξη».

Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο αλλά αρνούνται να επιστρέψουν, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Στρατηγική μας είναι η δημιουργία κέντρων επιστροφών (Return Hubs) εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν απορρίπτεται το άσυλο και ο μετανάστης δεν συνεργάζεται για την επιστροφή του, θα μεταφέρεται σε κέντρα εκτός ΕΕ σε συνεργασία με ασφαλείς τρίτες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, ο παράνομος μετανάστης χάνει το πλεονέκτημα να «εκβιάζει» τη χώρα υποδοχής με την παραμονή του και υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις επιστροφής».

Για τη φύλαξη των συνόρων και τις ροές από την Τουρκία, ο υπουργός επεσήμανε πως «η προστασία των συνόρων εμπεριέχει αναγκαστικά και την αποτροπή. Οι βάρκες πρέπει να σταματάνε. Όποιος ξεκινά από μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου δεν κινδυνεύει, δεν μπορεί να επιβάλλει την παρουσία του στην Ελλάδα. Θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή