ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουπακιώτης: Όχι στην άκριτη διάχυση λιστών

Ρουπακιώτης: Όχι στην άκριτη διάχυση λιστών

Στις περίφημες «λίστες» αναφέρθηκε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως με την άκριτη διάχυση στοιχείων και ονομάτων από λίστες επιτυγχάνεται τελικά η συσκότιση και η συγκάλυψη αδικημάτων.

«Όσο περισσότερες λίστες διακινούμε, τόσο καλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι διάπραξης αδικημάτων που αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε διάπραξης άλλων εγκλημάτων», δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης.

«Η Αρχή Προστασίας έρχεται να διασφαλίσει προσωπικά δεδομένα και όχι να δίνει πρόσχημα για να μην αποκαλύπτονται εκείνοι που διέπραξαν εγκληματικές πράξεις όποιας μορφής, όποιοι κι αν είναι», ξεκαθάρισε ο κ. Ρουπακιώτης.

«Σε μια δικαιοκρατούμενη Πολιτεία πρέπει οι πάντες να ελεγχθούν, αλλά από αυτή την επιταγή, η οποία διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, δεν μπορούμε να περάσουμε στο άλλο άκρο και με σπερμολογίες με ανώνυμες καταγγελίες, με διάχυση λιστών, να σπιλώνουμε. Η επιταγή είναι να αποκαλυφθούν οι πάντες χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, ο κ. Ρουπακιώτης προανήγγειλε την κατάθεση διάταξης στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με την οποία καθορίζεται επακριβώς ο τρόπος, ο χρόνος και πλήρως αιτιολογημένα από την Εισαγγελία, ο λόγος δημοσιοποίησης στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται ότι η εισαγγελική αρχή, προκειμένου να προβάλλει τα όποια στοιχεία προσωπικών δεδομένων, «πρέπει να έχει ιδιαιτέρως αιτιολογημένη απόφαση να προβλέπει τον τρόπο συγκεκριμένα αυτής της προβολής και τον χρόνο τον οποίο θα πρέπει τα στοιχεία αυτά να είναι στη δημοσιότητα».