ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Αν δεν πάρουμε τη δόση, τελειώσαμε (vid)

Στουρνάρας: Αν δεν πάρουμε τη δόση, τελειώσαμε (vid)

Την διαβεβαίωση ότι η δόση των 31,5 δις θα εκταμιευθεί έδωσε από το βήμα της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

"Από τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, με συνείδηση των λόγων μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, που μας ακούν αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας".

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η εβδομάδα ξεκινάει αύριο με μια σημαντική συνεδρίαση, του Eurogroup στην οποία όπως είπε πλέον δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της γιατί τις τήρησε και με το παραπάνω.

"Σε αυτή την εκπροσώπηση της χώρας δεν θα είμαι μόνος. Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή και με την θετική σας ψήφο απόψε, θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013, τον προϋπολογισμό του Κράτους" πρόσθεσε ο κ.Στουρνάρας

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πολλές φορές ότι η χώρα έχει άμεσα ανάγκη τη δόση:

«Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη δόση, γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους είναι οριακά, αν και καλύτερα του αναμενομένου, διότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται πολύ ικανοποιητικά. Στις 16 Νοεμβρίου, πρέπει να εξοφλήσουμε έντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ.

Αν δεν πάρουμε τη δόση τελειώσαμε. Θα γυρίσουμε 60 χρόνια πίσω. Χωρίς την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αναχρηματοδότηση αυτών των εντόκων γραμματίων από το τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα σε πλήρη ασφυξία. Και δεν μπορώ να καταλάβω την χαιρεκακία με την οποία η αντιπολίτευση μιλάει για υποτιθέμενη καθυστέρηση, ικανοποιείται μήπως με την αγωνία του Ελληνικού λαού; Μέχρι πρόσφατα περιφρονούσε τη δόση, έλεγε ότι η χώρα δεν τη χρειάζεται και τώρα ξαφνικά κατάλαβε πόσο απαραίτητη είναι;».