ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία-Έλληνας Πρέσβης: Αν βγούμε από το ευρώ θα καταρρεύσει η ΟΝΕ

Αυστρία-Έλληνας Πρέσβης: Αν βγούμε από το ευρώ θα καταρρεύσει η ΟΝΕ

«Όχι μόνο οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ειδικοί συμφωνούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε «ντόμινο» που θα έπληττε όλα τα νοτιοευρωπαϊκά κράτη, το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν τεράστιο και δεν θα έμεναν ανεπηρέαστες ούτε οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, και θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης».

Αυτά τονίζει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλής Δημίδης, σε συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης στην αυστριακή ιστοσελίδα «eu-infothek.com», στην οποία σημειώνεται εισαγωγικά πως, παρά τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και τη βοήθεια δισεκατομμυρίων, η Ελλάδα παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στις συζητήσεις ως προς μια νέα διαγραφή χρέους, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει πως εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά, ενώ σε ό, τι αφορά την επιμήκυνση, η Ελλάδα τη θεωρεί απαραίτητη, ώστε η χώρα «να πάρει μια ανάσα» και να υποχωρήσει επιτέλους η ύφεση από την οποία ασφυκτιά η οικονομία.

Οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελάριου Μέρκελ στην Αθήνα, συνδέονται, όπως λέει, με το γεγονός ότι οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση λόγω των προγραμμάτων λιτότητας, πολλοί Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους με τις περικοπές και θεωρούν τη Γερμανία υπεύθυνη για την πολιτική λιτότητας, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση. Επιπλέον, στο παρελθόν Γερμανοί αξιωματούχοι και γερμανικά ΜΜΕ έχουν εκφραστεί ιδιαίτερα επικριτικά και χλευαστικά κατά της Ελλάδας, κάτι που πολλοί Έλληνες εξέλαβαν ως υποτιμητικό και γι’ αυτό το λόγο υπήρξαν και ακραίες μορφές διαμαρτυρίας κατά της Γερμανίας, τις οποίες όμως δεν συμμερίζεται ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ο Έλληνας πρέσβης παρατηρεί ότι και η Αυστρία έχει ασκήσει πολλές φορές δυσάρεστη κριτική, ωστόσο οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές για τις προσπάθειες εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που καταβάλλει η Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την επικρατούσα άποψη στην Αυστρία, ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα πλήττουν τους λάθος ανθρώπους, δηλαδή τους κοινωνικά αδύνατους, σημειώνει πως αυτό αληθεύει, διότι η τρόικα άσκησε πιέσεις για πολύ αυστηρά μέτρα σε πολύ σύντομο διάστημα, κάτι που ανάγκασε τις τελευταίες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, να προχωρήσουν σε δραστικές οριζόντιες περικοπές. Ακολούθως, όπως τόνισε, οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις έπρεπε να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, όμως τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα που διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικονομική δύναμη των πολιτών. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς για το ριψοκίνδυνο των επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Δημίδης παραπέμπει στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα κατεγράφη εντυπωσιακή βελτίωση του περιβάλλοντος για τις επενδύσεις και η ίδια συγκαταλέγεται στις 10 οικονομίες που πέτυχαν πέρυσι τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, επισημαίνει πως πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη φυγή κεφαλαίων, και αυτό που προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση, με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είναι να αντιμετωπίσει τη μεταφορά του «μαύρου χρήματος» σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε σχέση με την αναζήτηση ειδικευμένων για κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της γαστρονομίας στην Αυστρία, ο Έλληνας πρέσβης σημειώνει ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελεί διέξοδο για πολλούς νέους Έλληνες, που δεν έχουν προοπτική εργασίας στην πατρίδα τους.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία, και το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας φυγής επιστημόνων, αναφέρει. Απαντώντας στην ερώτηση για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν συγχρόνως και τα νότια εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η Ελλάδα γειτνιάζει άμεσα με χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στις οποίες αυτό το διάστημα σημειώνονται πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις.

Η Ελλάδα, προσθέτει, πρέπει να προστατευτεί και η ίδια αλλά και να προστατεύσει τα νότια σύνορα της ΕΕ από πιθανές επιπτώσεις των αναταραχών αυτών και γι’ αυτόν το λόγο προσδίδεται μεγάλη σημασία στον αμυντικό προϋπολογισμό, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει για το επόμενο έτος μείωση των δαπανών του και μάλιστα κατά 14,3%, σε σχέση με το 2012. Ως προς τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, ο κ. Δημίδης υπογραμμίζει πως η κρίση οδήγησε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, τα ξενοδοχεία είναι πιο φτηνά, οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί, η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία είναι στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα όλοι όσοι επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα να επιστρέψουν ενθουσιασμένοι και να έχουν το ρόλο πρεσβευτών της Ελλάδας στην Αυστρία, ενώ πρόσφατα η νέα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, παρουσίασαν μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική.

Αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, παραπέμπει στην απόφαση για την ανέγερση φράκτη στον Έβρο - που πλήττεται από μαζική εισροή παράνομων μεταναστών -, στην ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών Αρχών, στη σύλληψη παράνομων μεταναστών στα αστικά κέντρα και στην απέλαση στις χώρες καταγωγής τους, αλλά και στην επεξεργασία από την κυβέρνηση, ενός σχεδίου δράσης ενόψει των πιέσεων που δέχονται τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, λόγω της κρίσης στη Συρία. Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης χαρακτηρίζει «εξαιρετικές» τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της συνεργασίας και των ανταλλαγών που έχουν εντατικοποιηθεί λόγω της συμμετοχής τους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι δύο λαοί έχουν έρθει πιο κοντά, και επιπλέον η τουριστική κίνηση βοηθά ιδιαίτερα, ώστε ο Αυστριακός να γνωρίσει και να καταλάβει καλύτερα τη νοοτροπία και την ψυχή του Έλληνα, αλλά και αντίστροφα.