ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η περίπτωση Βορίδη και η μετάλλαξη της ΝΔ

Η περίπτωση Βορίδη και η μετάλλαξη της ΝΔ

Θύελλα αντιδράσεων, από την πλευρά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προκάλεσε η χθεσινή προκλητική άποψη που εξέφρασε ο κ.Βορίδης για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων στα Πανεπιστήμια.

Τον κ. Βορίδη ακολούθησε και ο έτερος Καππαδόκης, ο κ. Α. Γεωργιάδης.

Οι δύο αυτοί βουλευτές, διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη θέση της ΝΔ για τον τρόπο εκλογής του εκπροσώπου των φοιτητών στη διοίκηση των Πανεπιστημίων.

Οι αντιδράσεις των νεολαίων της Ν.Δ υπήρξαν σφοδρές και έντονες.

Γιατί όμως;

Δεν ήξεραν σε ποιους άνοιγε την πόρτα ο κ. Σαμαράς όταν δεχόταν στη Ν.Δ τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη ή τον κ. Πλεύρη; Δεν ήξεραν το παρελθόν και την ιστορία τους, ιδιαίτερα του κ. Βορίδη; Δεν ήξεραν για τα τσεκούρια; Για τη διαδρομή του κ. Βορίδη, που διαδέχθηκε το σημερινό αρχηγό της Χρυσής Αυγής κ. Μιχαλολιάκο, στην ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ και μάλιστα με εντολή του έγκλειστου αρχιπραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου; Δεν γνώριζαν για τις στενές σχέσεις του με τον Λεπέν; Δεν είχαν πληροφορηθεί τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Βορίδης, πριν από 3 μήνες, για την κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, όσων έχουν χρέη προς τις τράπεζες; Πλέον είναι πολύ αργά και για αντιδράσεις και για δάκρυα.

Ο κ. Βορίδης ξεπλύθηκε στο πλυντήριο του κ. Σαμαρά.

Έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, σε αντιστάθμισμα του βέτο που έθεσε ο κ. Κουβέλης για την υπουργοποίησή του. Οι φιλοδοξίες όμως του κ. Βορίδη φτάνουν μέχρι την ηγεσία της Ν.Δ και μεθοδικά προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα σε ένα χώρο και σε μία παράταξη, στην οποία ήταν ξένο σώμα, μέχρι πριν από ένα χρόνο.

Αξιοποίησε τον πανικό και την ανασφάλεια του Α. Σαμαρά, από τα χαμηλά ποσοστά, αλλά και τις εισηγήσεις ανθρώπων, πολύ κοντά στο σημερινό Πρόεδρο της Ν.Δ, οι οποίοι έστρωσαν το δρόμο για την ένταξή του στο κόμμα και στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Προσπαθεί να προσεγγίσει μέλη της Κ.Ο ενώ έχει χτίσει σημαντικές γέφυρες και συμμαχίες με ΜΜΕ που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τον αντιμετώπιζαν όπως αντιμετωπίζουν τον κ.Κασιδιάρη.

Η επίθεσή του εναντίον της νεολαίας της παράταξης, έγινε σκόπιμα και εσκεμμένα. Ο κ.Βορίδης και η ομάδα του γνωρίζουν ότι δεν έχουν τύχη αλλά ούτε και τη δυνατότητα να προσεταιριστούν την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ. Ξέρουν ότι οι νεολαίοι της Ν.Δ τους αντιμετωπίζουν ως ξένα σώματα, για αυτό και επιδιώκουν τη διάλυση και την αποδυνάμωσή τους.

Είναι η λογική του μικρού, ''καθαρού'' και ελεγχόμενου κόμματος.

Ορισμένοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη μετάλλαξη της Ν.Δ, που συνδέεται με τον εισοδισμό των πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ. Η Ν.Δ, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κώστα Μητσοτάκη και πρόσφατα με τον Κώστα Καραμανλή, ήταν ένα φιλελεύθερο κόμμα, πολυσυλλεκτικό, ισχυρό, με χαρακτήρα και μέταλλο παράταξης.

Έμπειρο και ιστορικό στέλεχος της παράταξης επισημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς που βρήκαν στέγη στη Ν.Δ του Α. Σαμαρά θα μπορούσαν να βρίσκονται στα έδρανα της Χρυσής Αυγής.

Ο Κώστας Καραμανλής κατηγορήθηκε για την πολιτική του μεσαίου χώρου, την απομόνωση των άκρων.

Αυτή η πολιτική όμως έδωσε το 45% και το 42% στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2004 και του 2007. Ακόμα και το 34% της εκλογικής ήττας του 2009, κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών, αποτελεί άπιαστο ποσοστό για τη σημερινή Ν.Δ.

Η ανοχή του αστικού κόσμου στη σημερινή κυβέρνηση, λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει η χώρα, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Ούτε να πιστεύουν κάποιοι ότι οι φιλελεύθεροι και οι δημοκρατικοί πολίτες εγκρίνουν και επιβραβεύουν τη μετάλλαξη της Ν.Δ και την είσοδο ακροδεξιών στοιχείων.