ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση υπογράφει την επιστράτευση των ναυτεργατών

Η κυβέρνηση υπογράφει την επιστράτευση των ναυτεργατών

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ακόμα και επιστρατευμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους παραμένουν οι ναυτεργάτες της ΠΝΟ που εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης ως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει την υπουργική απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών. Το Μαξίμου δίνει προθεσμία στους ναυτεργάτες μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, οπότε λήγει η 48ωρη απεργία που κήρυξαν την Κυριακή.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο κ. Μουσουρούλης το πρωί της Τρίτης τόνισε ότι περιμένει να επικρατήσει σύνεση στις αποφάσεις της ΠΝΟ, διαφορετικά η κυβέρνηση θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, υπονοώντας πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην επίταξη των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, μετά την διαβούλευση που γίνεται με την κυβέρνηση για την καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες κρίνουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ενώ για το ενδεχόμενο επιστράτευσής τους λένε ότι κι άλλες φορές τους έχει συμβεί και ότι ως επιστρατευμένοι είχαν κάνει 31 απεργίες.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλουν, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών».

Ζητούν, επίσης, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.