ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα θέλει να μείνει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

«Η Ελλάδα θέλει να μείνει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θέλει και μπορεί να παραμείνει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και ότι η ευρωπαϊκή προεδρία που θα ασκήσει το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα είναι «λιτή, λειτουργική και αξιοπρεπής», απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας, σήμερα το απόγευμα.

Το αυτοτελές Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας συνιστάται εντός του υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ποσό που «υπολογίστηκε με εξαιρετική φειδώ» και το οποίο «υπάγεται στον αρμόδιο υφυπουργό και στο ΓΓ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων».

Το ποσόν αυτό θα καλύψει το σύνολο των δαπανών όλων των υπουργείων, καθώς και την ενίσχυση της στελέχωσης της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες. «Θα καταβληθεί προσπάθεια να μην εξαντληθεί αυτό το ποσόν», είπε ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προσαρμοστεί στην απαραίτητη λιτότητα.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκέλος, τόνισε ότι «θα ασκήσουμε μια προεδρία εξωστρεφή, με γνώμονα την προώθηση των ευρωπαϊκών προβλημάτων, αλλά και την ανάδειξη των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, ανέφερε την «ανάπτυξη και απασχόληση», που αποτελούν προτεραιότητα και για το δεκαοκτάμηνο της τριάδας της προεδρίας -Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα- «την Οικονομική Διακυβέρνηση» και τη «διαχείριση της μετανάστευσης».

Ως προς τα λοιπά οργανωτικά του Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας, ο υφυπουργός είπε ότι «λειτουργεί άτυπα από τον Νοέμβριο και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τον σχεδιασμό της προεδρίας μας», ενώ, ήδη, έχει ενισχυθεί η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Κλείνοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε την κεντρική ιδέα που θα διέπει την ελληνική προεδρία, λέγοντας ότι «θα κληθούμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και της ευρωπαϊκής ιδέας. Θα κληθούμε να συμβάλουμε στην αναχαίτιση των αντιδημοκρατικών τάσεων που διαβρώνουν τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του εξοβελισμού του ρατσισμού, όλων δηλαδή των αξιών που μας κάνουν υπερήφανους Έλληνες και Ευρωπαίους».