ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ.Δημ.Τάξης: Αναστολή απελάσεων και επιστροφών για Σύρους

Υπ.Δημ.Τάξης: Αναστολή απελάσεων και επιστροφών για Σύρους

Αναστέλλεται η απόφαση επιστροφής στην πατρίδα τους για τους Σύρους πολίτες που «εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας ή συλλαμβάνονται να παραμένουν παράνομα, καθώς και αυτών σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης/επιστροφής και κρατούνται», όπως αποφάσισε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.

«Η διαταγή ήδη εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα έγινε επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους, όλοι οι Σύροι που κρατούνταν γιατί είχαν συλληφθεί να βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας» είπε ο υποστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για θέματα μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τις εξελίξεις της κρίσης στην περιοχή της Συρίας, καθώς και την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα.

«Όλοι οι Σύροι αντιμετωπίζονται σαν μια ιδιαίτερη κατηγορία μεταναστών. Κανένας Σύρος δεν κρατείται. Υπάρχει επίσης, αναστολή της απόφασης επιστροφής για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να έχουν κάποια προτεραιότητα» υπογράμμισε ο κ. Κατριαδάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2012 οι συλληφθέντες Σύροι που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα μας ανέρχονταν σε 7.927, καταγράφοντας αύξηση κατά 420% σε σύγκριση με το 2011, οπότε είχαν συλληφθεί 1.522. Μάλιστα, μόνο κατά το α΄ τρίμηνο του 2013 ανέρχονται σε 1.276 οι συλλήψεις Σύρων που πέρασαν στη χώρα μας, κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων.

Αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα της υποδοχής των παράνομων μεταναστών, ο κ. Κατριαδάκης επεσήμανε ότι είναι έτοιμοι για να λειτουργήσουν από σήμερα δύο ειδικοί χώροι σε Χίο και Σάμο, όπου θα γίνεται η πρώτη υποδοχή παράνομων μεταναστών από ομάδα ειδικών. «Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που καταφθάνει στην ελληνική επικράτεια χρησιμοποιώντας κυρίως το θαλάσσιο πέρασμα, είναι αυξανόμενος. Οι συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολες. Όμως, οι αριθμοί δεν είναι τέτοιοι που να μιλούν για κατάσταση κρίσης στη χώρα μας» σημείωσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, «πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για την περίπτωση που σπάσει η ασπίδα των γειτονικών στη Συρία χωρών, δηλαδή αν η κρίση επεκταθεί».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας, κάλεσε τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων: «Να εξασφαλίσουν στους πρόσφυγες από τη Συρία πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια και την ασφάλεια. Να μην επιστρέφουν στη Συρία ή σε γειτονικές χώρες, υπηκόους της Συρίας ή όσους έχουν ως τόπο συνήθους διαμονής τους τη Συρία μέχρις ότου βελτιωθεί η κατάσταση. Να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου των προσφύγων από τη Συρία. Να παρέχουν στους αιτούντες άσυλο από τη Συρία διεθνή προστασία ή άλλη μορφή συμπληρωματικής προστασίας. Να μην επιβάλλουν το μέτρο της διοικητικής κράτησης στους πρόσφυγες από τη Συρία».

Μιλώντας για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, ο Πάνος Μουμτζής, Περιφερειακός Συντονιστής Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στη Συρία, τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη και πιο γρήγορα επιδεινούμενη στον πλανήτη. «Ετοιμαζόμαστε για περαιτέρω επιδείνωση παρά για άμεση βελτίωση λόγω της έλλειψης πολιτικής λύσης» τόνισε. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, συμπλήρωσε: «Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 70 χιλιάδες είναι οι νεκροί, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, περισσότεροι από 1.250.000 είναι εγγεγραμμένοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι βρίσκονται στις γειτονικές χώρες. Καθημερινά, 8 χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα, μέσα από μονοπάτια και βουνά. Εγκαταλείπουν τη χώρα τους κυρίως λόγω της έλλειψης ασφάλειας και των εχθροπραξιών».

Τα πρώτα τους λόγια, σημείωσε, όταν τους υποδέχονται άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι «πρόκειται για πεδίο μάχης». Πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, τόνισε. «Το 75% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Πάνω από το 50% είναι παιδιά» υπογράμμισε ο κ. Μουμπτζής, κάνοντας λόγο για «κρίση παιδιών-προσφύγων» που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Όπως παρατήρησε «χρειάζεται μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος από τις κυβερνήσεις, να μπορέσουν να σταματήσουν τη βία και τη σφαγή. Ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για την επιρροή που θα έχει η κρίση αυτή στις γειτονικές χώρες, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να γίνει εκρηκτική».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, αυτή τη στιγμή στο Λίβανο βρίσκονται περισσότεροι από 425.000 Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους οι κάτοικοι έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για να υποδεχθούν παρά τα οικονομικά προβλήματα. Στην Ιορδανία, οι Σύροι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 430.000, και μάλιστα ένας από τους καταυλισμούς που έχει στηθεί, κινδυνεύει να γίνει η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, την ώρα που το 75% του προσφυγικού πληθυσμό στην Ιορδανία βρίσκεται εκτός καταυλισμών. Στην Τουρκία εκτιμάται ότι οι Σύροι πρόσφυγες αγγίζουν τις 400.000 και η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει 750 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την κατασκευή καταυλισμών. Ενώ, το Ιράκ, μια χώρα που έχει τα δικά της σοβαρά προβλήματα, παρέχει άσυλο σε πάνω από 130.000 πρόσφυγες ,που βρίσκονται κυρίως στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Και πίσω από τους συγκλονιστικούς αριθμούς βρίσκονται ακόμη πιο συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες. «Ένα βράδυ στα σύνορα Ιορδανίας- Συρίας, τα οποία διασχίζουν κάθε νύχτα τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες, μια μητέρα που κρατούσε δύο παιδιά στα χέρια, όταν έφτασε στην περιοχή όπου τους υποδέχονται άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας, κοιτούσε πίσω στο σκοτάδι προς την πατρίδα της και δεν προχωρούσε, περίμενε το μεγαλύτερο γιό της. Και ξαφνικά άκουσα την κραυγή της, ήταν την ώρα που είδε άλλους πρόσφυγες που έρχονταν, να μεταφέρουν το νεκρό γιό της» διηγείται ο κ. Μουμτζής.

Στη συνέντευξη Τύπου προβλήθηκε επίσης βίντεο με ιστορίες Σύρων προσφύγων που ζουν στη χώρα μας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συμβιώνοντας πολλοί μαζί σε ερειπωμένα κτίρια, χωρίς χρήματα, μικρά παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο. Μίλησαν για τους ανθρώπους που έχασαν, για τα σπίτια τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, για το δύσκολο ταξίδι προς το άγνωστο και για την ελπίδα να επιστρέψουν πάλι στην πατρίδα τους.