ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αντίθεσή του στη λιτότητα μετέφερε ο Κουβέλης στις Βρυξέλλες

Την αντίθεσή του στη λιτότητα μετέφερε ο Κουβέλης στις Βρυξέλλες

Την κατηγορηματική αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στη λογική της λιτότητας, που κυριαρχεί στην ΕΕ και καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στις επαφές που είχε στις Βρυξέλες με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε σήμερα ότι η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά επικίνδυνη και οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση. Η πολιτική αυτή αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό και δημιουργεί μεγάλους κίνδυνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ήρθε η ώρα αυτές οι πολιτικές να αλλάξουν και η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι πλέον η μόνη διέξοδος.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην απαίτηση του ελληνικού λαού η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής να γίνει στο πλαίσιο και με πνεύμα εταιρικής σχέσης, κοινής προσπάθειας και όχι επιβολής. «Να μεταφέρουμε τη θέληση του ελληνικού λαού να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και την απαίτησή του οι θυσίες του να μην πάμε χαμένες. Την απαίτησή του η προσαρμογή αυτή να μην χαθεί σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων και υποβάθμισης των συνθηκών ζωής», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι τόνισε στους συνομιλητές του πως στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές. «Πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προστασία. Πρέπει επειγόντως να υπάρξουν τροποποιήσεις στα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και συμπληρώσεις με μέτρα που απαντούν στην οξεία κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η στοχευμένη μείωση φόρων, ενώ οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών, στη βελτίωση της καταναλωτικής δυνατότητας και στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγοράς, είπε.

Ο κ. Κουβέλης ζήτησε ακόμη την αύξηση του μέγιστου επιτρεπτού ποσού κρατικής ενίσχυσης (κανονισμός De Minimis) που δύναται να λάβει μια νομική μορφή, που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ανά έτος και την αύξηση και καλύτερη διοχέτευση της χρηματοδοτικής υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υποστήριξε ακόμη την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη χώρας μας.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στα εξής θέματα:

- To πρόγραμμα ένταξης των ανέργων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα.
- Τα μέτρα σχολικής σίτισης και σίτισης του φτωχού πληθυσμού και μέτρα πρόσβασης του πληθυσμού σε υγειονομική περίθαλψη.
- Το ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Πρόσθεσε ότι για τα ζητήματα αυτή ζήτησε την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων με:
- Ταχύτατη χρηματοδότηση δράσεων για τους νέους μέσα από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων.
- Διατήρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο ποσοστό του 95%.
- Υψηλότερη προκαταβολή στις αρχές του 2014 από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.
- Ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. «Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. Από τις επαφές του ο κ. Κουβέλης είπε ότι αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μετατόπιση από τη γραμμή της λιτότητας.

«Όχι μόνο ο κ. Μπαρόζο, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι που συνάντησα, δείχνουν να κατανοούν ότι η πολιτική της λιτότητας τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο και το αδιέξοδο. Αυτό είναι θετικό, είναι σημαντικό. Απομένει αυτό που διατυπώθηκε ως άποψη στις συναντήσεις που είχα, να υπάρξει και συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ευρώπη συνεχίσει αυτή την πολιτική, εάν η Ευρώπη παραμείνει στη λογική της λιτότητας και της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν παραμείνει μακριά από ουσιαστικές αναπτυξιακές διαδικασίες και εν τέλει αν παραμείνει μακριά από την οικονομική της ενοποίηση, φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσει τριγμούς. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τριγμούς. Αντίθετα, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, είναι το κατεξοχήν πρόσφορο πεδίο για τους λαούς της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Για το θέμα των συμβασιούχων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτή προχωρά και ότι θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, είπε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα που ανέκυψε με τους συμβασιούχους, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι όσοι τίθενται εκτός εργασίας -όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο, να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολικά η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα, με τον κ. Κουβέλη, η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.