ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γολγοθάς» για την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο-Κόντρες στη Βουλή

«Γολγοθάς» για την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο-Κόντρες στη Βουλή

Δοκιμασία για τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνηση αποδεικνύεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο, «για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από περικοπές μισθών και συντάξεων, νέους φόρους και περικοπές για κάλυψη δημοσιονομικού κενού», συνιστώντας δείγμα μιας επιτυχημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Επιπλέον, σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που το φως που αχνοφέγγει ... παρά ταύτα, δεν πανηγυρίζουμε και δεν τρέφουμε αυταπάτες, γιατί υπάρχουν σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος...».

Μεταξύ των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και στα οποία αναφέρθηκε με θετικά σχόλια η κ. Πατριανάκου, ήταν η μείωση του ειδικού τέλους στα ακίνητα, οι διευκολύνσεις στις αποπληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, η διάκριση των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, οι διατάξεις για διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια, η τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα ΦΠΑ, η σύσταση κεντρικής μονάδας για τις κρατικές ενισχύσεις, η ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών παραγωγών στις άδειες λαϊκών αγορών, η διάταξη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

«Το χαράτσι δεν είναι καινούργιο μέτρο; Κάποιοι άλλοι ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν πως δεν θα υπάρξει χαράτσι; Αν ο στόχος ήταν μια πιο δίκαιη παρέμβαση, μια ανακούφιση, γιατί δεν το φέρνατε μαζί με το περιουσιολόγιο;» αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο υποβάλατε έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές. Στο νομοσχέδιο για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, τη μειώσατε στο μισό και σήμερα, έρχεστε να την καταργήσετε. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνειά σας» ανέφερε σαρκαστικά.

«Είστε και πονηρούληδες! Καταργείτε ακόμα και το 50% των εφοπλιστών και αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Το είχατε κρυφό για να μην το δούμε!» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

«Δεν υπάρχει επίπτωση απ' την κατάργηση του φόρου στους εφοπλιστές, διότι από άλλη διάταξη δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σε κάθε περίπτωση, «οι εφοπλιστές θα δώσουν κατ' ελάχιστον 140 εκατ. ευρώ παραπάνω φέτος. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του ελληνικού εφοπλισμού και να τους καλέσουμε να διαπραγματευτούμε για εγχώρια προβλήματα όπως τα ναυπηγεία; Εμείς αυτό κάνουμε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αντιρρήσεις για ορισμένες ρυθμίσεις ωστόσο δεν διετύπωσαν μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι κυβερνητικοί εταίροι.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «ρυθμίσεις που βαφτίζονται υποχρεώσεις» και διέκρινε πίσω απ' τη ρύθμιση για τους λογιστές, «τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρείες».

«Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν απόφοιτο λυκείου να είναι ισότιμος με κάποιους που έχουν τελειώσει ΑΕΙ ή κατέχουν και διδακτορικό, μόνο και μόνο επειδή εργάστηκε επί πέντε χρόνια πλάι τους» παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίστοιχα σε σχέση με τη ρύθμιση για την φούρνιση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ, παρατήρησε πως «δίνουμε άλλοθι στην αντιπολίτευση να λέει πως κάποιοι μας χρησιμοποιούν. Δεν εξυπηρετούμε, ούτε τον ανταγωνισμό, ούτε κάτι άλλο, αλλά συγκεκριμένους επιχειρηματίες...»

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτήρη, παρότι με τη σειρά της χαιρέτισε το «κλείσιμο του κύκλου αμφισβήτησης της παραμονής της χώρας στο ευρώ», εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την «πλήρη διάλυση του δικαίου άσκησης των επαγγελμάτων στην Ελλάδα».

Η κ. Ξυροτήρη ζήτησε να ισχύσει η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και για οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παρατήρησε πως ο μειωμένος συντελεστής για το τέλος ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι στη ΔΕΗ »), αφορά μονάχα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% - «δηλαδή ελαχίστους». Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε η πρόβλεψη να συμπεριλάβει και αναπήρους σε ποσοστά 67% και άνω, όπως επίσης και τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι αντιπαράθεση σημειώθηκε και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου, κάτι που όμως τελικά έγινε αποδεκτό καθώς τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης ψήφισαν 26 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψήφισαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.