ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ και μανία ο Τσίπρας με τις κινήσεις Λαφαζάνη

Πυρ και μανία ο Τσίπρας με τις κινήσεις Λαφαζάνη

Πληθαίνουν οι φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο βουλευτής Β' Πειραιά «ροκανίζει την καρέκλα του Αλέξη» και χαρακτηρίζουν «ύποπτο» το ρόλο του

Του Ειδικού Συνεργάτη

Είναι γνωστό εδώ πολλούς μήνες το θέατρο σκιών που παίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες συνιστώσες του να δίνουν την εικόνα όχι ενός ενιαίου κόμματος αλλά μάλλον μία «χάβρας» από το εσωτερικό της οποίας ακούγονται διάφορες φωνές, τις περισσότερες φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους.

Αυτό είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας επιχειρήματα στην κυβέρνηση να μιλά για «ανερμάτιστο πολιτικό λόγο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και ενδυναμώνοντας τις αμφιβολίες της κοινής γνώμης για το κατά πόσον αυτό το κόμμα θα μπορέσει τελικά κάποτε να κυβερνήσει.

Όμως αυτό που είναι ευρέως γνωστό στην δημοσιογραφική πιάτσα είναι ότι ο ρόλος που εσχάτως φαίνεται με δυναμικό τρόπο να θέλει να παίξει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως εκφραστής του ακραίου αριστερού ρεύματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ως ανάχωμα στην προσπάθεια της ηγεσίας του να μετακινηθεί το κόμμα προς το κέντρο προκειμένου να προσεγγίσει μία μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων που μέχρι πρότινος άνηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης προβάλλεται από το περιβάλλον του κ. Αλέξη Τσίπρα ως ο υπ' αριθμόν ένα πονοκέφαλος με τον οποίον βρίσκεται αντιμέτωπη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ακραίες τοποθετήσεις του, όπως για παράδειγμα η ακραιφνής στήριξη του στην επιλογή της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε τεχνηέντως να το σχολιάσει, ήταν ένα από τα πολλά παραδείγματα διαφορετική στάσης και πολιτικής τοποθέτησης από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι συνεργάτες του πρόεδρου διαφωνούν με τις προτάσεις που υποστηρίζει ο βουλευτής Β' Πειραιά αλλά και από τις ζυμώσεις στις οποίες φέρεται να συμμετέχει. Ο κ. Λαφαζάνης εκφράζει αντιρρήσεις για την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» κι όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο φαίνεται να υποστηρίζει ως μόνη λύση τη συγκρότηση κοινού λαϊκού αριστερού μετώπου με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάποιοι μάλιστα που από παλιά θεωρούσαν «πολύ αριστερό» για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Κοκκινιώτη πολιτικό έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η αποχώρηση της κ. Αλέκας Παπαρήγα από τη θέση της γενικής γραμματέως στο Κομμουνιστικού Κόμματος και η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, μάλλον θα φέρει τον κ. Λαφαζάνη πιο κοντά στα γνωστά του λημέρια, στον Περισσό.

Για όσους ξέρουν τι παίζεται στο παρασκήνιο καταλαβαίνουν ότι αυτά συμβαίνουν επειδή ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να τρέφει ακόμα ηγετικές βλέψεις καθώς φέρεται να θέλει να ηγηθεί του ακραιφνώς αριστερού ρεύματος εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρακτικά θέτει το ερώτημα για το αν και κατά πόσον ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να ανέχεται τις διαφορετικές συνιστώσες και φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του.

Το κάλεσμα που απηύθυνε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τις συνιστώσες να προβούν στην ουσία στην αυτοδιάλυσή τους, είχε έναν σαφή αποδέκτη: τον Παναγιώτη Λαφανάζη. Πάντως κρατείστε υπ΄ όψη σας αυτό που γράφει σήμερα το "Newsbomb.gr" : ότι ίσως δεν απέχουμε πολύ από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει τις εισηγήσεις που του γίνονται για μία ριξικέλευθη διαγραφή στο κόμμα του... δείχοντας φυσικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί (ακόμα) να διαφωνήσει με τον κ. Μανώλη Γλέζο ο οποίος έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε σκέψη για την αφομοίωση των συνιστωσών από έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ωραία ατμόσφαιρα, που λέει και η γνωστή ελληνική ταινία...