ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «αέρα Ανατολής» ο Α. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

Με «αέρα Ανατολής» ο Α. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

-Ενέργεια και φοροδιαφυγή στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών

-Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου για ενημέρωση του πρωθυπουργού

Με τις βαλίτσες γεμάτες με υποσχέσεις και συμφωνίες με την Κίνα θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν το ενεργειακό, η φοροδιαφυγή και ίσως να γίνει και μία συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση χθες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας, όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και την εικόνα στην οποία βρίσκεται σήμερα η πορεία των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα.

Η αυριανή σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις, ωστόσο θα διαφανεί κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την πολιτική βούληση να δράσουν άμεσα και από κοινού για την έξοδο από την ύφεση που πλήττει πλέον Νότο και Βορρά της Ευρώπης. Θα αποτελέσει επίσης και ένα τεστ εν όψει της επόμενης καθοριστικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 28 και 29 Ιουνίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε μια προσπάθεια σύγκλισης των εθνικών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, ο προεδρεύων της Συνόδου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, ότι ναι μεν κάθε χώρα καθορίζει το μείγμα της ενεργειακής της πολιτικής, ωστόσο θα πρέπει να ενημερώνει τις υπόλοιπες όταν λαμβάνει μια σημαντική απόφαση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά θα βρεθεί στο τραπέζι Συνόδου Κορυφής και η νέα μορφή ενέργειας, το σχιστολιθικό αέριο, θέμα που σήμερα διχάζει τα κράτη-μέλη. Κι αυτό γιατί ναι μεν έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες στην Ε.Ε., ωστόσο οι τρόποι εξόρυξής του, αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλές κυβερνήσεις.

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζονται θετικές στην αξιοποίησή του, ενώ από την άλλη η Γαλλία και η Γερμανία είναι αντίθετες θεωρώντας ότι η σημερινή τεχνολογία σε συνδυασμό με την πυκνότητα του πληθυσμού στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, θα δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στη γεωργία και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Στο τραπέζι και η ανεργία

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνόδου, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλία, θα αναλάβουν πρωτοβουλία να συζητηθεί η ανεργία των νέων, η οποία έχει λάβει σε ορισμένες χώρες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε σχεδιάσει να συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο του Ιουνίου, ωστόσο οι παραπάνω ηγέτες θέλουν να γίνει αύριο μια πρώτη συζήτηση ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος.