ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας καλεί σε συμμαχία τις χώρες του Νότου

Ο Τσίπρας καλεί σε συμμαχία τις χώρες του Νότου

Κάλεσμα για τη σύμπηξη μίας πλατιάς συμμαχίας των λαών και των προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού νότου απευθύνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ElPaisο Αλέξης Τσίπρσας.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Ισπανία η μεγαλύτερη ισπανόφωνη εφημερίδα του κόσμου El Pais δημοσίευσε σήμερα στη σελίδα της "Γνώμη" μακροσκελές άρθρο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο: "Η συμμαχία του Ευρωπαϊκού Νότου".

Στο άρθρο του ο Α. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική λιτότητα δεν έχει μόνο προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου, αλλά έχει ταυτόχρονα αποτύχει στους ίδιους τους δεδηλωμένους στόχους της: την σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η ελληνική εμπειρία αποτελεί παράδειγμα ενός ευρύτερου προβλήματος: της προσπάθειας που καταβάλλει μια δογματική πολιτική και οικονομική ελίτ ώστε να ξεπεραστούν ενδογενείς θεσμικές και οικονομικές ανισορροπίες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης με τη μονομερή συμπίεση των αμοιβών και του επιπέδου διαβίωσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, καμία επιτυχής νομισματική ένωση στη σύγχρονη οικονομική ιστορία δεν έχει επιχειρήσει, και δε μπορεί, να διορθώσει ενδογενείς μακροοικονομικές ανισορροπίες μέσω της επιβολής μίας ασύμμετρης και καταστροφικής λιτότητας σε βάρος των ελλειματικών χωρών-μελών της.

Η λιτότητα είναι μια θεμελιώδης πολιτική επιλογή και η ανατροπή της προυποθέτει την ήττα της στο πεδίο της πολιτικής, τονίζει ο κ. Τσίπρας και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

«Ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαικού νότου που αντιμετωπίζουν κοινές και μεγάλες δυσκολίες, ο ειλικρινής διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και η πλατύτερη δυνατή συμμαχία των λαών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα και τη διεύρυνση ρηγμάτων στις πολιτικές λιτότητας, την ανάσχεση της ύφεσης, και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα θεμελιώνουν τη δημοκρατία και την ισότιμη συνεργασία στην Ευρώπη», καταλήγει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.