ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέμουν τις ευρωεκλογές στη συγκυβέρνηση

Τρέμουν τις ευρωεκλογές στη συγκυβέρνηση

Φοβούνται πως μία ήττα στις Ευρωεκλογές θα ρίξει την τρικομματική

Οι κάλπες του ερχόμενου Μαΐου τρομοκρατούν τους κυβερνητικούς εταίρους καθώς η αποχή αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

Παραδοσιακά πάντως, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο τα μεγάλα ποσοστά εκείνων που επιλέγουν να μην δώσουν το παρόν στις κάλπες για ανάδειξη νέων ευρωβουλευτών. Σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μάλιστα, μόνο το 50% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε πως θα συμμετέχει. Αυτό όμως που ανησυχεί τους επιτελείς των Βρυξελλών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, είναι κάτι άλλο.

Είναι το στοιχείο της χαλαρής ψήφου, που σε συνδυασμό με την κοινωνική συγκυρία μπορεί να δώσει μεγάλα ποσοστά σε ευρωσκεπτικιστές και ακραίους, φαινόμενο όμως που καταγράφεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμα και οικονομικά ισχυρές. Στην Ελλάδα πάντως, η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, θα μετριάσει κάπως την αποχή, ωστόσο οι τρεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) τρέμουν μην καταποντιστούν.

Στο τραπέζι πάντως έχει πέσει η ιδέα να κατέβουν τα τρία κόμματα σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο ευρωπαϊκού προσανατολισμού, γεγονός πάντως που συναντά και μεγάλες αντιδράσεις.

Αυτό όμως που προβληματίζει τον Αντώνη Σαμαρά, είναι η αντοχή της κυβέρνησης από μία ενδεχόμενη εκλογή ήττα και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν εμφανίζεται βέβαιος πως το οικοδόμημα που έχει στηθεί με τους Βενιζέλο και Κουβέλη θα αντέξει. Μην απορήσετε λοιπόν αν αρχίσουν να διακινούνται και άλλα σενάρια, για γρηγορότερη προσφυγή στις κάλπες.

Τρέμουν τις ευρωεκλογές στη συγκυβέρνηση