ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαχωρίζεται η δικογραφία της Siemens για τον Τάσο Μαντέλη

Διαχωρίζεται η δικογραφία της Siemens για τον Τάσο Μαντέλη

Προ των πυλών της παραγραφής το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών διαχωρίζει τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Siemens ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη και την εμπλοκή του στην έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Μετά από σχετικό αίτημα των ειδικών ανακριτών που χειρίζονται την όλη υπόθεση (Φιοράκης, Νικολακέα, Πιπιλίγκας), το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα του διαχωρίζει το εν λόγω σκέλος καθώς υπάρχει -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «άμεσος κίνδυνος παραγραφής ορισμένων αδικημάτων».

Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνδρομή στην παραπάνω πράξη κατ' εξακολούθηση και παθητική δωροδοκία και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην υπουργός έλαβε χρήματα από τη Siemens ως «προεκλογική χορηγία» ύψους 450 χιλιάδων μάρκων. Το ποσό αυτό εμβάστηκε τμηματικά (200.000 και 250.000 μάρκα το 1998 και το 2000 αντίστοιχα) σε λογαριασμό που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του, Γ. Τσουγκράνης με τον κωδικό «Α. Rocos».

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορούσαν στην έγκριση της επίμαχης σύμβασης 8002 του ΟΤΕ.
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση εκτός από τους Μαντέλη και Τσουγκράνη είναι επίσης η Αντωνία Μάρκου (παρένθετο πρόσωπο) για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «υπό περιστάσεις που μαρτυρούν ιδιαίτερη επικινδυνότητα του δράστη», ο Ηλίας Γεωργίου γενικός διευθυντής της Siemens από το 1993 μέχρι το 2003, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα με την παραπάνω επιβαρυντική περίσταση, η οποία ισχύει και για τον Αριστείδη Μαντά πρώην στενό συνεργάτη του Τάσου Μαντέλη.