ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σαμαράς και Βενιζέλος παρακολουθούν σαν Νέρωνες την καταστροφή»

«Σαμαράς και Βενιζέλος παρακολουθούν σαν Νέρωνες την καταστροφή»

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «θα πέσει και μάλιστα με πάταγο και τότε θα έρθει η ώρα που μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που δίνουν ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο και θα προστατεύσει την εργασία», έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο εργατικό κέντρο Χαλκίδας.

Δύο δεσμεύσεις ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, τις οποίες, όπως είπε, θα τις εκπληρώσει με βάση το σχέδιο που ήδη έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, είπε, σχεδιάζουμε δύο πράγματα: Πρώτον ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα αφορά την ευρύτερη αυτή περιοχή που περικλείεται στο τρίγωνο Σχηματαρίου - Θήβας - Χαλκίδας, σε μία περιοχή που μπορεί να είναι αναπτυξιακός πυλώνας για τη χώρα.

Εδώ, πρόσθεσε, έχουμε εργοστάσια που μπορεί να είναι βιώσιμα, που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, όχι βεβαίως για να παίζουν κάποιοι κερδοσκοπικά παιχνίδια και να βγάζουν εκατομμύρια, αλλά για να μπορούν οι οικογένειες να ζουν με τον μόχθο τους. Το δεύτερο, «θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο και θα απαιτήσουμε τα χρωστούμενα από το κράτος σε επιχειρηματίες. Αν δεν τα δώσουν, τόνισε, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους τα εργοστάσια, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγική βάση της χώρας».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης -Τρόικας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους άνεργους ως μια στατιστική. «Έρχονται οι κυνικοί τρομοκράτες και τεχνοκράτες της τρόικας και ζητάνε απολύσεις με τη σέσουλα, λες και μετράνε στραγάλια, όχι ανθρώπους. Ζητάνε ανθρωποθυσίες που σε τίποτα δεν θα συμβάλουν στο να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να βγούμε από την κρίση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι βράζουμε σε ένα καζάνι. Δεν υπάρχει πια διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που είναι στο δημόσιο ή τον ευρύτερα δημόσιο τομέα και σε αυτούς που είναι στον ιδιωτικό τομέα». Επικρίνοντας έντονα τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε έναν πρωθυπουργό που μαζί με τη νέα του συνιστώσα, το μνημονιακό κόμμα του κ. Βενιζέλου, ως άλλοι Νέρωνες κάθονται από μακριά και βλέπουν την καταστροφή».

Δεν παρεμβαίνουν, πρόσθεσε, «παρά μονάχα οργανώνουν φιέστες για να βαφτίσουν το ψάρι κρέας, να μετατρέψουν αυτή την ιστορία της αποτυχίας και της καταστροφής σε ιστορία επιτυχίας. Αλλά έχουν φτάσει σε ένα σημείο παραλογισμού».

Αναφερόμενος δε σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Άκουσα προχθές τον ίδιον τον πρωθυπουργό να λέει ότι αυτοί που φταίνε που οδηγηθήκαμε ως εδώ, δεν ήταν αυτοί που μας κυβέρνησαν, αλλά αυτοί που δεν μας κυβέρνησαν, εσείς δηλαδή. Θα σας ζητήσει και τα ρέστα σε λίγο που είχατε την αξίωση να ζείτε με έναν μισθό αξιοπρέπειας. Δεν φταίνε αυτοί που μας κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, δεν έχουν ευθύνες. Δεν φταίνε αυτοί που οργάνωσαν σκάνδαλα στο Χρηματιστήριο, στο Βατοπέδι, στα δομημένα ομόλογα, αυτοί που έπαιρναν τις μίζες από τα ταμεία της Siemens, αυτοί που έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό ή κάλυπταν αυτούς που έβγαζαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Δεν φταίνε αυτοί. Φταίνε αυτοί που δεν κυβέρνησαν τη χώρα. Αυτή η ατάκα πράγματι θα μείνει στην ιστορία».

Σχετικά, εξ άλλου, με το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «εμείς το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι το χρέος απέναντι στη διεθνή τοκογλυφία». Πρόσθεσε επίσης ότι «ξέρουμε ότι θα μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα μας πουν ότι θα σας κόψουμε τη χρηματοδότηση. Θα πυροβολήσετε τα πόδια σας».

Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η χρηματοδότηση πηγαίνει κατευθείαν για να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια. Και κυρίως το λέμε στην κ. Μέρκελ που έχει εκλογές. Και βεβαίως εκεί δεν έχει αντίπαλο. Εδώ είναι ο αντίπαλός της. Εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλός της».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας είπε: «Όσα νεύματα κι αν κάνετε στους εκλεκτούς σας εδώ, για να συνεχίζουν να σας στηρίζουν, οι εκλεκτοί σας δεν έχουν πολιτικό χρόνο. Ο πολιτικός τους χρόνος τελείωσε. Εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε εξαθλίωση. Δεν θα τους αφήσει ο λαός όχι εμείς να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο».