ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το Πολυνομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το Πολυνομοσχέδιο

Με διορθωτικές κινήσεις την τελευταία στιγμή, Σαμαράς-Βενιζέλος στοχεύουν στα 155 «ναι» - Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τις απολύσεις στο δημόσιο και το νέο φορολογικό κώδικα, το οποίο υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου «κλείδωσε», μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μία σειρά από τροποποιήσεις σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, σε ο,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, αποφασίστηκε η κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίου που θα προβλέπει νέες ειδικότητες, στο πλαίσιο γενικότερων αλλαγών και εκσυγχρονισμού στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τους καθηγητές που μπαίνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας θα υπάρχει πρόνοια στο πολυνομοσχέδιο ότι οι περισσότεροι θα απορροφηθούν σε διοικητικές θέσεις στο υπουργείο Υγείας και αλλού, ενώ θα ενταχθούν άμεσα σε άλλες θέσει του Δημοσίου όσοι εκπαιδευτικοί κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους κλπ.

Η ίδια ρύθμιση θα ισχύσει και για τους περίπου 200 δημοτικούς αστυνομικούς που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους.

Οι περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ., όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Νίκος Δένδιας, ενώ κάποιοι θα παραμείνουν σε υπηρεσίες των Δήμων.

Αναφορικά με τους σχολικούς φύλακες, θα προβλεφθεί πρόγραμμα συνταξιοδότησης για όσους βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης, ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν σε διαθεσιμότητα.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

«Στο κενό» έπεσε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ένσταση απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πλειοψηφούσαν εκείνη την ώρα στην αίθουσα, ενώ υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι η ένσταση που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αφορούσε στις διατάξεις:

-για την εξασφάλιση του αστικού και ποινικού ακαταδίωκτου για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (άρθρο 74),

-την ίδρυση Παρατηρητηρίου αξιολόγησης και ελέγχου του προϋπολογισμού των ΟΤΑ (άρθρο 76),

-για την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (δικαίωμα του ενός εκάστου υπουργού από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργούν ή να συστήνουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - άρθρο 90),

-τη ρύθμιση για τον επανακαθορισμό της διαδικασίας διενέργειας υποχρεωτικών μετατάξεων (κινητικότητα - άρθρο 91),

-τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο (άρθρο 103),

-την δικαστική προστασία των εργαζομένων και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων (άρθρο 105) και υποχρεωτική εκδίκαση των αγωγών για άκυρη απόλυση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας μέχρι το τέλος του 2013, παράλληλα με κατάργηση της δυνατότητας δικαστικής επιβολής της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένου, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του (άρθρο 106).