ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοτικοί υπάλληλοι μπαίνουν στη δίνη της διαθεσιμότητας

Οι δημοτικοί υπάλληλοι μπαίνουν στη δίνη της διαθεσιμότητας

Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία θα προκύψει όπως όλα δείχνουν το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας.

Από τους 90.000 σημερινούς εργαζόμενους, τα σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο πως περίπου 12.500 θα ενταχθούν έπειτα από αξιολόγηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις και με το φόβο οριζόντιων απολύσεων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) φαίνεται πως αποδέχεται το μέτρο μέσω της αξιολόγησης και για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος της Κώστας Ασκούνης έστειλε σχετική επιστολή στους ομολόγους του.

Σύμφωνα με αυτή, πρέπει όλοι οι δήμαρχοι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να προχωρήσουν τη διαδικασία βάση ενός πλάνου συνολικής αναδιοργάνωσης των δομών τους. Τις προθέσεις του άλλωστε έκανε ξεκάθαρες και ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση, ώστε να αποφευχθούν άλλες οριζόντιες περικοπές.

Στον οδηγό αξιολόγησης των δήμων που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, ως βασικός στόχος αναφέρεται η επιτυχία οικονομιών κλίμακος μέσω συγχωνεύσεων συναφών υπηρεσιών, η μείωση του συνολικού αριθμού των διοικητικών μονάδων, η ανάκληση όλων των αποσπάσεων και η δραστική μείωση του αριθμού συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποχώρηση υπαλλήλων που πλεονάζουν έπειτα από την πάροδο του 8μήνου της διαθεσιμότητας, καθώς στην τοπική αυτοδιοίκηση απασχολούνται εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 74% των υπαλλήλων είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που μόλις το 3.84% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο. Τα περισσότερα μόρια άλλωστε στην αξιολόγηση θα λάβει αυτή η κατηγορία εργαζομένων μαζί με το 0.15% που κατέχει διδακτορικό τίτλο και το 0.07% που έχει αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Η χαμηλή μοριοδότηση πάντως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πάντως και απόλυση, μιας και με καταγεγραμμένα τα κενά στη δημόσια διοίκηση πλέον, αναμένεται πολλοί από τους υπαλλήλους να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το παράδειγμα του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος τόνισε πως 2.000 υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων θα μπορούσαν να καλύψουν κενά σε δομές της περιφέρειας ή σε άλλους δήμους της Αττικής.

Διαβάστε επίσης:

Απορρίφθηκε αίτημα σχολικών φυλάκων για εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα

Έως τέλη Οκτωβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δήμων

Σύσκεψη για τους ΟΤΑ στο υπουργείο Εσωτερικών

Μιχελάκης: Δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές