ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντολές Μητσοτάκη για κοπανατζήδες και παράνομους διορισμούς

Εντολές Μητσοτάκη για κοπανατζήδες και παράνομους διορισμούς

«Πόλεμο» κατά των κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων κήρυξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να επιβάλει πειθαρχία στο Δημόσιο.

Σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, γνωστοποιήθηκε πως το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, έχει λάβει εντολή να εξαπολύσει σαφάρι κατά των δημόσιων υπαλλήλων οι οποίοι δεν τηρούν τα ωράρια. Στόχος του υπουργού, είναι να εντοπιστούν όχι μόνο οι κοπανατζήδες υπάλληλοι, αλλά και οι «εργαζόμενοι- φαντάσματα», οι οποίοι απουσιάζουν από τις θέσεις τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, ο υπουργός έχει δώσει εντολή να ξεσκονιστούν όλα τα πτυχία ξένων γλωσσών των υπαλλήλων και τα μητρώα τους, διαμηνύοντας πως θα ανακληθούν όλοι οι παράνομοι διορισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πλήρης έλεγχος του προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων είναι ιδιαιτέρως σημαντικός όσον αφορά την αξιολόγηση, ενώ όπως υποστηρίζει στο έγγραφο που διαβιβάστηκε «έχει ήδη διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση».

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στα «λαβράκια» που έχουν ανακαλύψει τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Όπως ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο μέσος ρυθμός εξέτασης υποθέσεων στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά 50 υποθέσεις το μήνα.

Στο έγγραφο τέλος, αναφέρεται πως θα γίνει και ανάκληση όλων των παράνομων διορισμών στο δημόσιο, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει πως παρά τα όποια νομοθετικά κωλύματα, «ο τελειωθείς διορισμός που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού και οποτεδήποτε, χωρίς χρονικό περιορισμό, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που ο υπάλληλος προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία» και υπενθύμισε πως κάθε παράνομος διορισμός μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου από όποιον τρίτο έχει έννομο συμφέρον.