ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουμπινί: Μπορεί να καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση

Ρουμπινί: Μπορεί να καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση

Μια σειρά από κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίοι απορρέουν από την πολιτική αβεβαιότητα παραθέτει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε νέο άρθρο του κάνει λόγο για «γνωστό άγνωστο» Φθινόπωρο, θεωρώντας «κλειδί» για τις εξελίξεις τις γερμανικές εκλογές.

Όπως αναφέρει, είναι πιθανό να προκύψει μία επανάληψη του κυβερνητικού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Ελεύθερων Δημοκρατών, παρά ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ του CDU και των Σοσιαλδημοκρατών, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, η γερμανική πολιτική για την κρίση στην ευρωζώνη δεν θα αλλάξει, παρά την αγανάκτηση της περιφέρειάς της από τη λιτότητα και στον πυρήνα της από τα δανειακά πακέτα.

Ο Ρουμπινί κάνει λόγο για πολιτικούς κινδύνους στην περιφέρεια της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης μίας ενδεχόμενης κατάρρευσης της κυβέρνησης της Ιταλίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα της καταδίκης του πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για την Ελλάδα, όμως, ο οικονομολόγος, προβλέπει πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης, ενώ για Ισπανία και Πορτογαλία κάνει λόγο για άνοδο στο πολιτικό θερμόμετρο.

Μεταξύ άλλων ο Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει πολιτική αστάθεια και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του χρέους της, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης αν ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συμφωνήσει με τους Ρεπουμπλικάνους για τον προϋπολογισμό της χώρα