ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στην επιλογή του Μαξίμου ο Ανωμερίτης

Κόντρα στην επιλογή του Μαξίμου ο Ανωμερίτης

Κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές φαίνεται πως πηγαίνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Γιώργος Ανωμερίτης, με αφορμή την τελευταία συμφωνία κυβέρνησης και Cosco για την υλοποίηση μίας νέας επένδυσης.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, ξεκινούν οι διαδικασίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών περαιτέρω αποκρατικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρόλο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, θυγατρική εταιρία της Cosco θα κατασκευάσει το δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ αλλά και το νέο τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του έως το 2044. Η κατασκευή μάλιστα, θα γίνει σε θαλάσσιο χώρο που σήμερα δε χρησιμοποιείται.

Το μοντέλο αυτό ωστόσο, μάλλον δε βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΟΛΠ, ο οποίος με γραπτή του δήλωση παρά το γεγονός ότι η νέα επένδυση 230 εκατομμυρίων επαυξάνει την περιουσία του Δημοσίου, τονίζει ότι «για την ανάπτυξη του λιμενικού συστήματος της χώρας ένας μόνο ευρωπαϊκός δρόμος υπάρχει: η μεγέθυνση τους μέσα από συνενώσεις και η εφαρμογή της πολιτικής των παραχωρήσεων».

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, εμμένει στην άποψη του πως μόνο μέσα από τη λογική παραχώρησης δραστηριοτήτων μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο Πειραιάς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συναινέσει στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Παρά τη διαφωνία του πάντως, η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη από την κυβέρνηση.