ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των συνόρων στην Κακαβιά από εθνικιστές

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των συνόρων στην Κακαβιά από εθνικιστές

Σε κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό του κλείσιμου των ελληνοαλβανικών συνόρων στην Κακαβιά από «εθνικιστικές ομάδες».

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή:

«Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εξωτερικών
- Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Εθνικιστικές ομάδες επιχειρούν με δράσεις τους να παρέμβουν στη λειτουργία συνοριακών διόδων στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, δημιουργώντας εχθρικό κλίμα απέναντι σε επισκέπτες γειτονικών χωρών.

Πληθαίνουν τα περιστατικά στα όρια του νόμου και της δυσφήμισης για τη χώρα, εξαιτίας εκδηλώσεων πατριδοκάπηλων εθνικιστών σε συνοριακούς σταθμούς εισόδου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, με πιο πρόσφατες εκείνες στις διόδους της Νίκης, των Ευζώνων και τελευταία της Κακαβιάς. Η εν λόγω εθνικιστική δραστηριότητα, ενδεδυμένη τον μανδύα του «πατριωτισμού», συνιστά πολιτική καλλιέργειας μίσους για τους πολίτες γειτονικών χωρών, πλήττει βάναυσα τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και τον τουρισμό σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, ενώ πρόσφατα προκάλεσε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια από το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας.

Επειδή, η καλλιέργεια εθνικιστικού και ξενοφοβικού μίσους αντίκειται στο γενικευμένο αίσθημα φιλοξενίας των συμπολιτών μας και δε συνάδει με τις αρχές της Δημοκρατίας και της αυτονόητης προστασίας της τιμής και της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου.

Επειδή, στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας, αποκλειστική υπεύθυνη για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας και την διαχείριση των συνοριακών υποθέσεων, είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας, και όχι φανατικές εθνικιστικές ομάδες, με ρητορική μίσους, οι οποίες διαπνέονται από ιδεολογίες φυλετικών διακρίσεων.
Επειδή, τέτοιου είδους ενέργειες είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσουν αντίστοιχες συμπεριφορές σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Επειδή, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, η επαναλαμβανόμενη αυτή ρητορική και δράση, έχει ως αποτέλεσμα ή προτρέπει συχνά σε περιστατικά επιθέσεων, ύβρεων, απειλών και φθοράς περιουσίας επισκεπτών στα σύνορα, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς και θέρετρα στην Β. Ελλάδα.

Επειδή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του, ούτως ή άλλως υποστελεχωμένου και επιβαρυμένου λόγω συχνών διελεύσεων την περίοδο αυτή, προσωπικού των συνοριακών υπηρεσιών, το αρμόδιο Υπουργείο για τη διαφύλαξη των διασυνοριακών μεταφορών και των ατομικών δικαιωμάτων επισκεπτών της χώρας, έχει μέχρι σήμερα επιδείξει απαράδεκτη ολιγωρία και ανοχή στην οργανωμένη αυτή δραστηριότητα.

Επειδή, πληθαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα, ακόμα και στο εξωτερικό όπως το πρόσφατο του έγκυρου GUARDIAN, ότι «η κυβέρνηση τα έχει βρει με τους νεοναζί για να προωθήσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της», που ως ισχυρισμός ενισχύεται από γεγονότα όπως:

• ενώ η ΕΛ.ΑΣ. περίπου ένα χρόνο πριν είχε ανακοινώσει την παύση της διάθεσης αστυνομικών στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά τις βίαιες ενέργειες στις οποίες προέβησαν, στο αυτοκίνητο βουλευτή του εν λόγω κόμματος βρέθηκε πρόσφατα όπλο αστυνομικού της προσωπικής του φρουράς.

• η επιλεκτική δίωξη και δίκη την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013 κατά του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Μουτζούρη και του συγγραφέα και γραμματέα του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) Σάββα Μιχαήλ, που έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, αφού στην χώρα που για μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης συνδέεται συνειρμικά με τη γέννηση της δημοκρατίας, βρίσκονται κατηγορούμενοι δύο επιφανείς πολίτες διωκόμενοι έπειτα από έγκληση στελεχών της Χρυσής Αυγής, την ίδια στιγμή που για «σοβαρές καταγγελίες εναντίον τους, κανείς από τα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος δεν πηγαίνει στο δικαστήριο».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς αιτιολογούνται, αφενός η εκ νέου παραχώρηση αστυνομικών σε ελεγχόμενους από τη Δικαιοσύνη βουλευτές της Χ.Α. με καταστρατήγηση της προηγούμενης απόφασης και αφετέρου η επιλεκτική δίωξη αντιφασιστών συμπολιτών μας εν μέσω επαναλαμβανόμενων παρεμβάσεων στελεχών και βουλευτών της Χ.Α. στον δημόσιο λόγο, με έντονο μισαλλόδοξο, ακραία εθνικιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο;

2. Πώς ανέχονται τα αρμόδια Υπουργεία, ιδιαιτέρως για την περίπτωση της Κακαβιάς όπου την 1η Σεπτεμβρίου 2013 μια ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής συνεπικουρούμενη από τους βουλευτές Χρήστο Παππά και Κώστα Μπαρμπαρούση μιλώντας για «τεχνητά σύνορα», να κλείνουν τα σύνορα με την Αλβανία υποκαθιστώντας τις εντεταλμένες αρχές αλλά και την επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας, χωρίς καμία ενόχληση ή προσπάθεια αποτροπής των πράξεων αυτών από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές;

3. Κατανοεί η κυβέρνηση ότι η ανοχή σε τέτοιου είδους οργανωμένη εθνικιστική δραστηριότητα στα σύνορα, θα οδηγήσει πιθανότατα σε διπλωματικά επεισόδια με γειτονικές χώρες και τι προτίθεται να πράξει γιαυτό;
4. Σε τι πράξεις προέβησαν για την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για τα παραπάνω οργανωμένα περιστατικά στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον νέες, παρεμφερείς περιπτώσεις οι οποίες αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας;

5. Τι προτίθενται συγκεκριμένα να πράξουν ώστε στο εξής οι αρμόδιες συνοριακές αρχές να διευκολύνονται να πράττουν το καθήκον τους όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, δηλαδή να διαφυλάττουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την περιουσία ξένων επισκεπτών, που απειλούνται από οργανωμένες όπως παραπάνω εκδηλώσεις μίσους ακραίων πατριδοκάπηλων εθνικιστών και ομάδων εφόδου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου
Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου
Γεώργιος Βαρεμένος
Νικόλαος Βούτσης
Ιωάννα Γαϊτάνη
Δημήτριος Γάκης
Αθανάσιος Γερμανίδης
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Ειρήνη (Ρένα) Δούρου
Θεόδωρος Δρίτσας
Κωνσταντίνος Ζαχαριάς
Χασάν Χουσεϊν Ζειμπέκ
Ιωάννης Ζερδελής
Μαρία Κανελλοπούλου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Μεμέτ Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Βασιλική Κατριβάνου
Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη
Μιχαήλ Κριτσωτάκης
Αναστάσιος Κουράκης (Τάσος)
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Βασίλειος Κυριακάκης
Χρήστος Μαντάς
Νικόλαος Μιχαλάκης
Κωνσταντίνος Μπάρκας
Μαρία Μπόλαρη
Ανδρέας Ξανθός
Ευγενία Ουζουνίδου
Γεώργιος Πάντζας
Δημήτρης Παπαδημούλης
Αθανάσιος Πετράκος
Ιωάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Τριανταφύλλου
Δημήτρης Τσουκαλάς
Θεανώ Φωτίου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου»

Διαβάστε επίσης:

Μέλη της Χρυσής Αυγής έκλεισαν τα σύνορα στην Κακαβιά