ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Λαγκάρντ στις ΗΠΑ

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Λαγκάρντ στις ΗΠΑ

-Ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

-Τι θα επιδιώξει ο Σαμαράς και ποια η θέση του Ταμείου

Κρίσιμη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στην συνάντηση, που είναι η πρώτη στην έδρα του ΔΝΤ, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά και μια διαφορετική «συνταγή» καθώς το ΔΝΤ υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ γίνεται στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση αφού πλέον οι γερμανικές εκλογές πέρασαν και η Αθήνα πρέπει να κάνει τους πρώτους υπολογισμούς για το μέλλον του ελληνικού χρέους αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015 - 2016.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις προθέσεις του ταμείου ως προς την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος πάνω στην παραδοχή του χρηματοδοτικού κενού, ενώ θα προσπαθήσει να αποφύγει εντέχνως να μπει σε αριθμολογία.

Η στάση του ΔΝΤ παραμένει προς το παρόν γρίφος καθώς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού περιμένουν και πρώτα τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα. Εντούτοις εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η κ. Λαγκάρντ θα ανοίξει κάποια από τα χαρτιά της στον Α. Σαμαρά αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου.

Στη συζήτηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει και το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει επισήμως τοποθετηθεί υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης κόντρα στις γερμανικές επιταγές. Η ίδια η κ. Λαγκάρντ άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή της (CNN) υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Η συζήτηση ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επηρεαστεί ευθέως από την Αθήνα και το μόνο που μπορεί να κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και θα πρέπει να δοθεί «ανάσα» στην Ελλάδα.

Στις 17:30 ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσεν, ενώ την Τετάρτη το πρωί θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα παραστούν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορζ Στεφανόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους

«Ικανοποιητική πρόοδο» είδαν οι Τροϊκανοί στην Αθήνα

Η τελική μάχη με την τρόικα