ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τελική μάχη με την τρόικα

Η τελική μάχη με την τρόικα

Τι ζητούν και τι επιβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας

«Βόμβες» απασφαλίζει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη

Ήδη στην ατζέντα έχει μπει η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών Ταμείων για το 2014, με την ομάδα Τόμσεν να ζητά λίστα μέτρων για την περίοδο 2015-2016, μιας και δεν πιστεύουν πως η τάση μείωσης της αδήλωτης εργασίας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Στόχος των τροϊκανών είναι να μην υπάρξει έλλειμμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ικανό να τορπιλίσει το υπόλοιπο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Το μεγάλο παζάρι ωστόσο θα στηθεί γύρω από τα δημοσιονομικά. Μπορεί οι αρχικές προβλέψεις των δανειστών να έκαναν λόγο για έλλειμμα 4.2%, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί για 3.8%, ωστόσο το ύψος της ύφεσης οριστικοποιήθηκε στο 4%. Η λήψη μέτρων λοιπόν, θα γίνει με βάση αυτό το δεδομένο που δε μπορεί να πει κανείς ότι αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση, που πάντως ευελπιστούσε μικρότερη ανάγκη για περικοπές.

Κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης πάντως θα είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, το ύψος του θα φτάσει το 0.3%, κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια 300 - 500 εκατομμύρια θα είναι διαθέσιμα για κοινωνικές παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πέλεκυς της τρόικα παραμένει πάντως από τα κεφάλια του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και οι απολύσεις σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ δύσκολα θα αποφευχθούν. Σκληρή μάχη όμως θα δοθεί και για τις προβλέψεις για την ύφεση στο νέο προϋπολογισμό, γεγονός που ουσιαστικά θα καθορίσει και το πόσο βαριά θα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν τον επόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πάντως θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τη θέληση του Γιάννη Στουρνάρα, είναι να αποτελέσει τον πρώτο με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Αρκεί βέβαια και ο Πολ Τόμσεν να έχει την ίδια διάθεση...

Διαβάστε επίσης:

Στην επόμενη επίσκεψή της θα απαντήσει η τρόικα στο αίτημα Μητσοτάκη

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο «τραπέζι» του Υπ.Οικ. με την τρόικα

Στόχος η διατήρηση και βιωσιμότητα του στρατ. σκέλους των ΕΑΣ-ΕΛBO