ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FAZ: Κοινωνική διάσταση στην ελληνική προεδρία της ΕΕ

FAZ: Κοινωνική διάσταση στην ελληνική προεδρία της ΕΕ

Η FAZ αφιερώνει ένα ρεπορτάζ στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα παρατηρώντας ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2014 την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών αναλαμβάνει το κράτος-μέλος από το οποίο ξεκίνησε η ευρωκρίση και το οποίο επλήγη με το σκληρότερο τρόπο από αυτήν: η Ελλάδα».

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει επίγνωση των θεμάτων που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και σχεδιάζει ένα ιδιαίτερα «σφιχτό»προϋπολογισμό προκειμένου, όπως σχολιάζει, να καθησυχάσει τους εξωτερικούς δανειστές, αλλά και τους πολίτες στο εσωτερικό. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που θα επισκεφθούν τη χώρα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και αναφέρεται στους στόχους της. Όπως επισημαίνει, «οι Έλληνες στοχεύουν σε μία ‘προεδρία επανεκκίνησης’, εννοώντας την ανάσταση της χώρας τους. Θέλουν να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης και να κάνουν κάτι για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική προεδρία θα προσπαθήσει να φέρει στο προσκήνιο την κοινωνική διάσταση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη δημιουργία νέων ταμείων χρηματοδότησης στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα ζητηθεί η ταχύτερη καταβολή των χρημάτων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα και οι διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ενοποίηση, εφόσον ολοκληρώθηκαν και οι γερμανικές εκλογές. «Μία ιδιαίτερη κατάσταση αναμένεται να προκύψει εξαιτίας των επικείμενων αποφάσεων στις αρχές του 2014 σχετικά με το αν λάβει η Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας. Δεν μπορεί να πει κανείς ακόμη αν θα είναι απαραίτητο, δηλώνει υψηλόβαθμος συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης αποφεύγοντας τις σχετικές ερωτήσεις». Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ακόμη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας θα είναι η αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για τη μετανάστευση, καθώς η Ελλάδα, όπως και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, επωμίζεται τεράστιο βάρος σε αυτό το πεδίο.

DW