ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης:Το περιβάλλον μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής ανάπτυξης

Μανιάτης:Το περιβάλλον μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής ανάπτυξης

«Γνωρίζουμε όλοι την ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα, ιδιαίτερα στον χώρο της Μεσογείου, όμως είμαι βέβαιος ότι το περιβάλλον του τόπου μας μπορεί να αποτελέσει πόλο και πόρο τουριστικής ανάπτυξης, υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενοι μάλιστα σε υψηλού εισοδηματικού επιπέδου παράγοντες».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τον Τουρισμό. «Αυτό που απαιτείται είναι να περάσουμε από τον μαζικό, μονοθεματικό τουρισμό, στον ποιοτικό και πολυθεματικό, που μπορεί να είναι ταυτόχρονα οικονομικά ανταποδοτικός. Κι αυτό απαιτεί συμβατότητα του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και του τουρισμού», τόνισε ο κ. Μανιάτης, αναφερόμενος στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό για το οποίο θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση το προσεχές διάστημα.

Επισήμανε δε την αναγκαία άμβλυνση της εποχικότητας, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και τη γεωγραφική διάχυση, «με στόχο τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και την ανάδειξη τον τοπικών ιδιαιτεροτήτων». Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, επίσης, στα ρυθμιστικά σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν ως το τέλος του έτους, και στα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), κάνοντας λόγο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, την οποία «το ΥΠΕΚΑ διεκδικεί με αξιώσεις για όλα τα θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορούμε να στηρίξουμε και χρηματοδοτήσουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ανέπτυξε το συνολικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ που εξελίσσεται και που -όπως τόνισε- έχει ως στόχο «μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που οργανώνουμε τον εθνικό χώρο». Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε, επίσης, στο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση «με σκοπό να προσανατολίσει τη χωροταξία στην ανάπτυξη, με δεδομένη προϋπόθεση τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας, με έμφαση στη μείωση του χρόνου που απαιτείται, μέσω της απλούστευσης και της απλοποίησης των διαδικασιών, ώστε να μην αποθαρρύνονται τα έργα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των παράλογων προσκομμάτων».

Αναλύοντας τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της αναθεώρησης του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, ο κ. Καλαφάτης έκανε γνωστό ότι βασικοί του στόχοι είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, η αειφορική διαχείριση του χώρου, ώστε ο ρυθμός και η μορφή της ανάπτυξης να σέβονται τις ανάγκες των προορισμών και τις ιδιαιτερότητες του χώρου ως προς το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και το τοπίο. Στόχους αποτελούν επίσης η προοπτική τουριστικής αξιοποίηση της επιλεγμένης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και η προσαρμογή του ΕΠΧΣΑΑ στα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής του κλάδου.

Ο Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «επιχειρούμε να διευρύνουμε τον χώρο για να υπάρξει μεγαλύτερο φάσμα προορισμών, να ενισχύσουμε περιοχές, που ενώ έχουν σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης είναι λιγότερο αναπτυγμένες». Στην παρέμβασή της, η γγ ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, σημείωσε ότι τουριστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι στόχοι αντίθετοι μεταξύ τους και ότι η συνολική πολιτική του ΥΠΕΚΑ βασίζεται ακριβώς σε αυτή την παραδοχή με στόχο την αειφορία.

Τέλος, ο γγ Χωροταξίας και Αστικής Ανάπτυξης Σωκράτης Αλεξιάδης ανέλυσε τους ειδικούς στόχους και τους λόγους της αναθεώρησης του ΕΠΧΣΑΑ για τον τουρισμό, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε της συνεδρίασης, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τα περιεχόμενα του πλαισίου.