ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας:Το μνημόνιο είναι το μοναδικό κείμενο πολιτικής του Κράτους

Στουρνάρας:Το μνημόνιο είναι το μοναδικό κείμενο πολιτικής του Κράτους

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ήταν κατηγορηματικός ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για τη χώρα, «είναι δική μας δουλειά».

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ήταν κατηγορηματικός ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για τη χώρα, «είναι δική μας δουλειά».

Ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού υποδείγματος, αν και θα μπορούσε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός.

«Λέτε να βάλουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Τι είναι αυτό πάλι; Από πού και ως πού; Για ποιον λόγο; Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα μακρόπνοο οικονομικό σχέδιο, ανεξάρτητα και πέραν από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Άλλο πράγμα αφορά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και άλλο πράγμα το μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι εθνικό ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης αυτό με τους εταίρους μας. Είναι πολύ κοντόφθαλμη η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο και να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ελληνικό χρέος.
Έτερον εκάτερον. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι δική μας δουλειά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η έκφραση του αναπτυξιακού προτύπου θα είναι, κυρίως, το ΕΣΠΑ.

Για να κατανεμηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δημιουργικά, «θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, τις μεγαλύτερες συνέργειες στην υπόλοιπη οικονομία και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια».

«Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα συναινέσουν οι πιστωτές μας. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε σε κάποιους βασικούς άξονες πάνω στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι θα τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής από τους πολιτικούς φορείς όσο και, κυρίως, από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες θα είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού προτύπου. Πρέπει να βρούμε όλες εκείνες τις συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να τις ενισχύσουμε με σωστά στοχευμένες δημόσιες πολιτικές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει, για παράδειγμα, «να συνδέσουμε τη ναυτιλία με τα λιμάνια και τις εμπορευματικές μεταφορές, τον τουρισμό με τον πολιτισμό, με την προώθηση εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων, αλλά και με την υγεία, με την αγροτική παραγωγή, αλλά, επίσης, την αγροτική παραγωγή με τη μεταποίηση. Και όλα αυτά βέβαια με το τρίγωνο της γνώσης, δηλαδή την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία».

«Κατηγορηματικά λέω ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα των πιστωτών μας. Με τίποτα. Καθόλου. Είναι θέματα για τα οποία εμείς ως Έλληνες πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τις οποίες, στη συνέχεια, πρέπει να μετουσιώσουμε σε συντονισμένη πράξη. Πρέπει να αποτυπώσουμε υπηρεσιακά σχέδια συνδεδεμένα με τους προϋπολογισμούς μας, σχέδια τα οποία θα τα αξιολογούμε και θα τα αναπροσαρμόζουμε μέσα από σοβαρές θεσμικές διαδικασίες. Μία από τις πιο οδυνηρές πραγματικότητες τις μεταπολίτευσης είναι ότι δεν καταρτίστηκαν σοβαρά και μακρόπνοα σχέδια για την οικονομία και το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι το μνημόνιο, αυτό το μνημόνιο που έχουμε, παρόλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς, για το σύνολο του ελληνικού κράτους είτε μας αρέσει είτε όχι», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στη σύμβαση με ερευνητικά ιδρύματα, προκειμένου να παραδοθεί μελέτη για το αναπτυξιακό υπόδειγμα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα πως, όταν ήταν στο ΙΟΒΕ, παγίδευσε τον πρώην Πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα φέρει ανάπτυξη στο 14% και 15% του ΑΕΠ. Κατήγγειλε, επίσης ότι, ενώ το νέο παραγωγικό πρότυπο θα απαιτήσει αναδόμηση των συμφερόντων της οικονομίας, εκείνο που γίνεται, είναι να συνεχίζεται ένα νταραβέρι δύο τριών πολιτικών γραφείων. Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι το αναπτυξιακό πρότυπο δεν πρέπει να είναι τεχνοκρατικό κείμενο για διευθετήσεις, αλλά ένας ολοκληρωμένος φάκελος διαπραγματευτικής πολιτικής.

Ως προς τη σύμβαση με το ΙΟΒΕ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι αναρτημένη στη Διαύγεια και ενημέρωσε το βουλευτή ότι, στις 5 Σεπτεμβρίου, απεστάλη στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο παραδοτέο, μία ενδιάμεση έκθεση, ενώ η τελική μελέτη θα πρέπει να γίνει το Δεκέμβριο του 2013.

Διευκρίνισε, όμως ότι η μελέτη αυτή «αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου που εκπονείται, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας». Η μελέτη αυτή θα καταγράψει τις επιδράσεις του αναπτυξιακού υποδείγματος, από το 1994 έως το 2007, στην παραγωγική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, να προσδιορίσει τους κλάδους που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, την περίοδο 2014-2020 και, μετά με ποσοτικοποίηση των θετικών επενεργειών στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας, σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.