ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Βενιζέλος: Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο προσεχές μέλλον, κάνει γνωστή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Με στόχο την πλήρη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συγκληθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον, προκειμένου να τεθούν υπόψη των συμμετεχόντων, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τυχόν νεότερες εξελίξεις σε εθνικά μας θέματα ή σε άλλα που αφορούν τον ευρύτερο περίγυρό μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, με την οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί «πότε θα συγκληθεί επιτέλους το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ». Ο βουλευτής επικαλείτο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «με πλήρη μυστικότητα δημιουργήθηκε Επιτροπή για τα ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Για το θέμα της επιτροπής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι «με απόφασή του συγκροτήθηκε μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο την παρακολούθηση θεμάτων θαλάσσιων ζωνών». Τα μέλη της, μόνιμοι υπάλληλοι, επελέγησαν με κριτήριο την εμπειρία τους, την επιστημονική κατάρτισή τους και την απασχόλησή τους με τα θέματα αυτά, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών και διευκρινίζει ότι εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, τίποτε δεν αποκλείει να ζητηθεί και η συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων που δεν εντάσσονται οργανικά στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σύσταση μιας Ομάδας Εργασίας εντός του υπουργείου Εξωτερικών είναι θέμα που άπτεται της εσωτερικής λειτουργίας του. Κριτήριο της ασκήσεως πολιτικής, από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος και όχι τι συμφέρει τρίτες χώρες», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και τονίζει ότι «η διατύπωση υπονοιών ότι η άσκηση της πολιτικής αυτής εξυπηρετεί την Τουρκία είναι τουλάχιστον ατυχής, καθ’ όσον θίγει το σύνολο των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με αυταπάρνηση».

«Όπως έχω άλλωστε τονίσει, κατ’ επανάληψη, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ασκήσεως μικροπολιτικής και λαϊκισμού» αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που «είναι πιστοί στη γραμμή ότι δεν πρέπει να προκληθεί η Τουρκία με μια μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ».