ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης, ευνοούν το λαθρεμπόριο»

«Όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης, ευνοούν το λαθρεμπόριο»

Την ώρα που η αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες σκεπάζει τον Αττικό ουρανό, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα, ουδείς κατάλαβε για πιο λόγο έγινε η σύσκεψη των τριών υπουργών, την ημέρα μάλιστα των Χριστουγέννων, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι από ανεφάρμοστα έως φαιδρά.

Ο κ.Στουρνάρας προσπάθησε να κάνει το άσπρο-μαύρο, χαρακτήρισε επιτυχημένο το μέτρο της αύξησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος.

Δεν αναρωτήθηκε γιατί παραμένουν αδιάθετα 200 εκ. ευρώ για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης ούτε γιατί τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει πτώση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 80%, ποσοστό που μόνο σε περίοδο πολέμου συναντά κανείς.

Στην πραγματικότητα οι τρεις υπουργοί (Στουρνάρας, Μανιάτης και Γεωργάδης) έδωσαν τη συνέντευξη τύπου για να απαντήσουν στους 41 βουλευτές της Ν.Δ που ζήτησαν με ερώτησή τους την μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί έντονη πίεση για την μείωση του ειδικού φόρου και θέλησε να κλείσει το θέμα πριν καν αυτό ανοίξει.

Επιστράτευσε μάλιστα και των μνημονιακότερο υπουργό, κατά δήλωσή του, τον κ.Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο τελευταίος ανέλαβε, εργολαβικά, να επιτεθεί στους 41 βουλευτές της Ν.Δ, που κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή, με τη δήλωση ότι όσοι ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ευνοούν, άθελά τους, τους λαθρέμπορους. Χαρακτήρισε μάλιστα απόλυτα πετυχημένο το μέτρο της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η κίνηση αυτή του κ.Γεωργάδη προκάλεσε την οργή βουλευτών που συνυπογράφουν την ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή αλλά και βουλευτών της Ν.Δ που δεν την συνυπέγραψαν.

Κάποιοι χρησιμοποίησαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Υπουργού Υγείας, ο επιεικέστερος των οποίων είναι «ακροδεξιός κλόουν» ενώ επισημαίνουν με νόημα ότι κάποιοι βρίσκονται πολλά χρόνια στη Ν.Δ ενώ ο κ.Γεωργιάδης είναι μόνο 18 μήνες.

Τα πυρά των βουλευτών συγκεντρώνει πλέον και το Μαξίμου με το κλίμα να γίνεται βαρύτερο ημέρα με την ημέρα.

Οι βουλευτές της Ν.Δ, πριν των 20-25 που θεωρούνται ακραιφνείς Σαμαρικοί, θεωρούν ότι η παράταξη οδηγείται σε συντριβή και συρρίκνωση στις ευρωεκλογές, μέσα από την επίδειξη αναλγησίας που επιδεικνύει ο κ.Στουρνάρας αλλά και την ακροδεξιά ατζέντα που εκφράζει η παρουσία του κ.Γεωργιάδη στην κυβέρνηση.

Κάποιοι μάλιστα είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτό το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, παραθέτοντας στοιχεία για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε ευρωπαϊκής χώρες ( Στη Γερμανία είναι 0.89 λεπτά το λίτρο!!!) αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε και αποδείχθηκαν αποτελεσματικά.

Αυτό που έχει εξοργίσει περισσότερο τους βουλευτές είναι η δήλωση του κ.Γεωργιάδη, που ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί ότι η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τη μείωση του ΕΦΚ,ευνοεί τους λαθρέμπορους.

Κάποιοι πιστεύουν ότι έγινε καθ' υπόδειξιν του Μαξίμου και δεν διστάζουν να αφήνουν σαφείς αιχμές και υπονοούμενα για «συνομιλητές λαθρεμπόρων» και για «λαθρεμπόρους που πήραν φιλέτα του Κράτους».

Όπως όλα δείχνουν το κλίμα γίνεται εκρηκτικό στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσο περνάει ο καιρός.

Διαβάστε επίσης:

Τα γιαούρτια σε Άδωνι και Τομπούλογλου

Αφού το μέτρο πέτυχε, τι έκαναν 3 υπουργοί ανήμερα Χριστουγέννων;

Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο Χάρης Τομπούλογλου

Στον εισαγγελέα ο Χάρης Τομπούλογλου