ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βρούτσης: Πρώτη προτεραιότητα η προώθηση της απασχόλησης

Γ. Βρούτσης: Πρώτη προτεραιότητα η προώθηση της απασχόλησης

Η προώθηση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η κορυφαία προτεραιότητα που θέτει η Ελληνική Προεδρία, στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Προεδρίας, συνολικά, 7,5 εκατομμύρια νέοι έως 24 ετών στην Ευρώπη δεν απασχολούνται, αλλά δεν συμμετέχουν καν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Γι’ αυτό μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η ομαλή, γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για την Νεολαία» (Youth Guarantee), καθώς και η προώθηση της Σύστασης της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός Πλαισίου Ποιότητας για την Πρακτική Άσκηση.

Στον ίδιο άξονα προτεραιότητας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης και στη βελτίωση των όρων κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς ακόμη και σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, στόχος είναι μια κοινή απόφαση για τη δημιουργία Πλατφόρμας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της απασχόλησης τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όσο και σε αναδυόμενα πεδία όπως η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η Ελληνική Προεδρία θα επεξεργαστεί τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η ένταξη του Πίνακα Κοινωνικών Αποτελεσμάτων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου και η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των κοινωνικών εταίρων και άλλων συλλογικών κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση των κοινοτικών πολιτικών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, η υλοποίηση των απαραίτητων για τη διέξοδο από την κρίση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει μια κοινή συναντίληψη και συνδιαμόρφωσή τους. Η Ελληνική Προεδρία, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης μιας Απόφασης του Συμβουλίου με στόχο την αναβάθμιση της Κοινωνικής Συνόδου.

Επίσης στοχεύει να συμβάλει με δημιουργικό τρόπο στην πρόοδο του νομοθετικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προαγωγή συμφωνιών σε σειρά θεμάτων όπως ενδεικτικά οι προτάσεις οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων και την ίση μεταχείριση.

«Τάσεις σταθεροποίησης της ανεργίας στην Ελλάδα»

Κλείνοντας, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως η Ελλάδα καλείται να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για την ίδια, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που εξέρχεται σταδιακά και επιτυχημένα από μια μεγάλη κρίση, δουλεύοντας με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, όπως συμβαίνει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι και στη χώρα μου, τα πρώτα θετικά σημάδια έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ανεργία, είπε πως δείχνει τάσεις σταθεροποίησης και εκτίμησε πως «την επόμενη περίοδο, με την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωσή της».