ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου: Μεμονωμένες περιπτώσεις τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας

Αθανασίου: Μεμονωμένες περιπτώσεις τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας

«Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ελληνικός λαός δεν συγκινείται από τέτοιου είδους ιδέες. Άλλωστε τα περιστατικά αυτά επικρίθηκαν από ολόκληρη την κοινωνία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, από τις Βρυξέλλες, όπου παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο», και προσέθεσε: «H ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η ελληνική Προεδρία θα εργαστεί στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές της Ένωσης και της καλύτερης δυνατής διασφάλισης της συνοχής της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΕΕ».

Xaralampos Athanasiou 872299406

Τα έξι σημεία των συστάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε στον κ. Αθανασίου η ανώτερη σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ Natacha Kazatchkine, η οποία υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή της δράσης της.
«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να ενσωματωθεί στους στρατηγικούς προσανατολισμούς του νέου πολυετούς προγράμματος για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Ο χώρος της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης θα πρέπει να δομηθεί γύρω από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσέθεσε η κ. Kazatchkine.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρονται στην προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύσταση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την μάχη εναντίον των διακρίσεων, τα δικαιώματα των Ρομά και των γυναικών, την εταιρική υπευθυνότητα και την μεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την ελληνική Προεδρία να εξασφαλίσει ότι τηρείται η προσήλωση της ΕΕ στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης, και ότι η συνολική προσέγγιση της Ε.Ε. είναι προσανατολισμένη στην διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι' αυτόν τον σκοπό, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Προεδρία να αναπτύξει μία πολυτομεακή εσωτερική στρατηγική-πλαίσιο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα