Βενιζέλος: Η έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θα είναι πλήρης

Βενιζέλος: Η έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θα είναι πλήρης

Την «βαθύτατη θλίψη» της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για το «τραγικό ναυάγιο» στο Φαρμακονήσι και τη διαβεβαίωση ότι η ανεξάρτητη έρευνα που ήδη διατάχθηκε «θα είναι πλήρης και δεν θα έχει οποιοδήποτε περιορισμό σε εύρος και βάθος» έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος μιλώντας σε συζήτηση στην Ευρωβουλή για τις «εικαζόμενες απωθήσεις στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών».

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το πρόβλημα της ιδιαίτερης πίεσης που δέχεται η ελληνική ακτογραμμή, παρατήρησε πως μολονότι αυτή είχε σταδιακά περιοριστεί, επιδεινώθηκε εκ νέου από τον Αύγουστο 2012 μετά από την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. «Η ελληνική ακτοφυλακή καλύπτοντας 2.000 τ.χλμ στο ανατολικό Αιγαίο έχει διασώσει 3.120 ανθρώπους που προσπάθησαν να έρθουν χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε πως συνεπικουρείται από τη Frontex.

A3ED86C5FDC02DEDE6050B76B581AFE2

Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «μας ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα και θέλουμε να λειτουργήσει παιδαγωγικά», παρέπεμψε δε σε σχετική επιστολή που απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την αρμόδια επίτροπο διαβεβαιώνοντας ότι «η έρευνα θα είναι πλήρης και θα φωτισθούν απόλυτα τα δεδομένα του ναυαγίου». Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που παραπέμπει σε δίκαιη κατανομή βαρών», εξέφρασε την ευχή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο το «σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών», τονίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν δίνει απάντηση στο οργανωμένο έγκλημα» που διαπράττεται στη θάλασσα από τους εμπόρους διακίνησης.

malmstrom1452013

Η αρμόδια επίτροπος Σ. Μάλμστρομ παρεμβαίνοντας σημείωσε καταρχάς ότι η επιχείρηση στο Φαρμακονήσι ήταν «επιχείρηση διάσωσης» και παρατήρησε ότι στην επικοινωνία που έχει με την Ελλάδα έχει διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «πολλή πρόοδος, αλλά υπάρχουν και εκκρεμότητες». Υπενθυμίζοντας ότι «στους ελέγχους συνόρων η απώθηση είναι παράνομη», η επίτροπος παρατήρησε ότι «διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι υπήρξε από ελληνικής πλευράς απώθηση προς την Τουρκία» και γι' αυτό «παρακολουθούμε επί τόπου το θέμα», προσδοκώντας η έρευνα να είναι «γρήγορη, λεπτομερής και διάφανη».

73960ddfa86a2508669a88a7e3f37046 XL

Στις παρεμβάσεις τους εν συνεχεία, η κ. Μ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ) επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Δημ. Τάξης (που «καθιέρωσε μετανάστες δύο κατηγοριών») και του υπουργού Ναυτιλίας (που «απέδωσε στον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόθεση δημιουργίας πολιτικού προβλήματος»).Ο κ. Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε από την επίτροπο «να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πρόσβαση των μεταναστών», ο Κρ. Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και επέδωσε «πολιτική ευθύνη» στον κ. Βενιζέλο, η κ. Μ. Γιαννάκου και ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη «δίκαιης κατανομής των βαρών» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, ενώ ο Χ. Αγγουράκης κατήγγειλε τη στάση της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε, ότι στη διάρκεια της πολιτικής του ζωής ανέλαβε πάντα την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε «ακόμη και για την παρουσία πολλών συναδέλφων στην αίθουσα αυτή», συμφώνησε πως «δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, διότι η ανθρώπινη ιδιότητα είναι μία κι ενιαία» και επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί «αυστηρά ο νόμος».

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα για Φαρμακονήσι και Λαμπεντούζα ζητά η ομάδα της ΕΕΑ

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: «Ήθελαν να μας βυθίσουν»

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη Βουλή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ναυαγός του ΣΑΜΙΝΑ ο επικεφαλής του λιμενικού στο Φαρμακονήσι

Παπαδημούλης: Θα ζητήσω έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

ΕΣΠ: Να βρεθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι

Στους πρόσφυγες ρίχνει το φταίξιμο για τον πνιγμό τους ο Βαρβιτσιώτης

Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Επείγουσα έρευνα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνής Αμνηστία: Διεξοδική έρευνα για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι: Το Λιμενικό διαψεύδει τις καταγγελίες των λαθρομεταναστών