ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποδηματά: Δεν είναι δυνατόν να ζητά η Τρόικα απελευθέρωση απολύσεων!

Ποδηματά: Δεν είναι δυνατόν να ζητά η Τρόικα απελευθέρωση απολύσεων!

«Nα αφήσουμε κατά μέρος τις ιδεολογικές παρωπίδες, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε ποτέ την αναγκαία σύνθεση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να εκπέμψουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς τις τρόικες και προς τις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό δεν αφορά μόνο την έκθεση αλλά και την τρέχουσα πολύ δύσκολη αξιολόγηση της Ελλάδας, με την τρόικα να ζητά απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων».

Αυτά τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Άννυ Ποδηματά κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διερευνητική έκθεση για τον ρόλο και τις εργασίες της Τρόικα.

Συγκεκριμένα, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για τη «διερευνητική έκθεση για τον ρόλο και τις εργασίες της Τρόικα στις χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» τόνισε ότι «για το κοινοβούλιο έχει πολύ μεγάλη σημασία η έκθεση αυτή να μην γίνει εργαλείο της προεκλογικής καμπάνιας οποιοδήποτε κόμματος» και πρόσθεσε ότι «έχει μεγάλη σημασία για την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου, ως θεσμικού οργάνου απευθείας εκλεγμένου από τους πολίτες, ελάχιστο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές, το τελικό αποτέλεσμα που θα επικυρωθεί από την ολομέλεια, να είναι τεκμηριωμένο, ισορροπημένο, περιεκτικό και να αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις και στρατηγικές προσεγγίσεις του κοινοβουλίου συνολικά, κυρίως για το μέλλον και για το επόμενο διάστημα. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τις ιδεολογικές παρωπίδες, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε ποτέ σύνθεση. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να εκπέμψουμε ως κοινοβούλιο και προς τις τρόικες και προς τις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής».

008ba618e067a1cbca1652661c2d2493 XL

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το one-size-fits-all που παραπέμπει σε ιδεολογικά στερεότυπα πρέπει να το καυτηριάζουμε» και ανέφερε το παράδειγμα της Ελλάδας λέγοντας ότι «η χώρα μου βρίσκεται σε φάση μίας ακόμη πολύ δύσκολης αξιολόγησης, και στο πλαίσιο αυτής της πολύ δύσκολης αξιολόγησης, η τρόικα ζητάει από τις Ελληνικές αρχές να θεσπίσουν νόμο που να απελευθερώνει πλήρως τις μαζικές απολύσεις. Σε μία χώρα που έχει 28% ανεργία, που βρίσκεται στον έκτο χρόνο της ύφεσης, που βρίσκεται σε αποπληθωρισμό - ως συνέπεια του ραγδαίου αποπληθωρισμού των μισθών - ο οποίος περιπλέκει τη βιωσιμότητα του χρέους, διερωτώμαι, σε μία χώρα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτού του είδους οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προτεραιότητα;».

Η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις μας και το τελικό αποτέλεσμα παρακολουθείται από τους πολίτες, κυρίως των χωρών που εφαρμόζουν πρόγραμμα» και ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να εκπέμπει το μήνυμα ότι ασχολείται μόνο με τους αριθμούς. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι». Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζοντας τις αναφορές της στην Ελλάδα τόνισε ότι «η επιλογή της συγκρότησης των τρόικα σε πρώτη φάση στην Ελλάδα κι ακολούθως στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήταν μία αναπόφευκτη επιλογή με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου. Στόχος ήταν να αποτραπεί και να αποφευχθεί ελλείψει μηχανισμών και πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης εκείνη την περίοδο μία άτακτη χρεοκοπία με συνέπειες πολύ δυσμενέστερες από αυτές που υπέστησαν οι χώρες σε πρόγραμμα και Ευρωζώνη συνολικά» αλλά και ότι σήμερα στόχος είναι «μέσω της βοήθειας που δίνουμε στις οικονομίες των χωρών αυτών να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

PODIMATA 634 355

Όμως, επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αναγνωριστεί από την έκθεση και η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως ξέρετε είμαι η τελευταία που θα αρνιόμουν την κριτική στη χώρα μου, τις ευθύνες που οδήγησαν στην κρίση αλλά και την κριτική που έχει να κάνει με καθυστερήσεις και ελλείψεις στην εφαρμογή, όμως θα θεωρούσα άδικο να μην επισημάνουμε και ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί μία δημοσιονομική προσαρμογή άνευ προηγουμένου, εξαιτίας των θυσιών των Ελλήνων πολιτών - που δεν επιμερίστηκαν και με τον δικαιότερο τρόπο - και νομίζω ότι και αυτοί οι πολίτες αλλά και οι πολίτες των υπόλοιπων χωρών που τους βοήθησαν αξίζουν την αναγνώριση ότι υπάρχει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Διαβάστε επίσης:

Ομαδικές απολύσεις με νόμο θέλει η τρόικα