ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποχρέωση του κράτους η μείωση του ενεργειακού κόστους

ΣΥΡΙΖΑ: Υποχρέωση του κράτους η μείωση του ενεργειακού κόστους

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης και μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος και αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος «έγινε φανερό για μια ακόμη φορά ότι μόνο το 30% 'ελέγχεται από την ΔΕΗ'».

«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο κομμάτι που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ (άμεση κατάργηση Μηχανισμου Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος για τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από Φ.Α., κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο και Φ.Α. που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, αναστολή πληρωμής τέλους ρύπων κ.α.).»

" Ώστε να δίνεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά και να μειωθεί το η τιμή του για την βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους» επισημαίνει.

deis mesa2

Εκτός από το ενεργειακό κόστος, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, για το ενεργειακό κόστος και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης.

Επίσης έθεσε το θέμα να αποσυρθεί η αγωγή που είχε κατατεθεί κατά των σωματείων και των εργαζομένων στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Από την ενημέρωση που έγινε, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «επιβεβαιώνεται ότι οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και προσωπικού. Αυτά οδηγούν σε περαιτέρω απαξίωση και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης».

Όπως τονίζει η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τη δημιουργία της λεγόμενης 'Μικρής ΔΕΗ' και επανέλαβε η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ».

Επίσης, προσθέτει, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει άμεσα η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού στον όμιλο ΔΕΗ και πρώτα από όλα στα ορυχεία».