ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν κρυπτώ στην ανακρίτρια ο Ρόντος

Εν κρυπτώ στην ανακρίτρια ο Ρόντος

Στο γραφείο της 4ης ειδικής ανακρίτριας Αθηνών  Μαρίνας Ευαγγέλου, εμφανίστηκε αυτοβούλως το πρωί της Πέμπτης ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και νυν απεσταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για ζήτημα ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Ο διπλωμάτης, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) είχε υπό την εποπτεία του ΜΚΟ , όπως αυτή του δημοσιογράφου και νυν κρατουμένου Κώστα Τζεβελέκου, για την αποναρκοθέτηση του Λιβάνου και η οποία φέρεται να εισέπραξε παρανόμως περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2004.

Ο Ρόντος μετά τον σάλο που προκλήθηκε και το μυστήριο για την ακριβή θέση του, όσο και τις προθέσεις του να εμφανιστεί ή όχι ενώπιον των ανακριτικών αρχών όταν κληθεί, έσπευσε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο της ανακρίτριας και τέθηκε επισήμως στη διάθεση της.

tze

Συγκεκριμένα εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη, τον οποίο διόρισε επίσημα και εγγράφως συνήγορό του ενώπιον της ανακρίτριας , ενώ δήλωσε τη διεύθυνσή του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου βρίσκεται. Φέρεται δε να δήλωσε ξεκάθαρα τη βούληση του να προσέλθει αυτομάτως ενώπιον της ανακρίτριας όταν του ζητηθεί και να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της ΜΚΟ αποναρκοθέτησης. Στη συνέχεια αποχώρησε μέχρι να κληθεί επισήμως από τις αρχές και να απολογηθεί αφού δεν έχει ακόμα συνταχθεί σε βάρος του κατηγορητήριο, ούτε του έχει τεθεί κάποιος περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τα έργα και τις ημέρες της ΜΚΟ, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε οκτώ εμπλεκόμενους με τον Κώστα Τζεβελέκο να βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί και εναντίον του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ που φέρονται να φρόντιζαν να λαδώνουν το γρανάζι των "εργασιών" της ΜΚΟ.

Κατάθεση για τον Καραμανλή

Την επόμενη πάντως της παρουσίας του στην ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση της ΜΚΟ, ο κ.Ρόντος δεν αποχώρησε από τη χώρα αλλά επέστρεψε στα δικαστήρια της Ευελπίδων και βρέθηκε ως μάρτυρας ενώπιον του 3ου τακτικού ανακριτή Δημ.Φούκα, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των καταγγελιών περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με σκοπό, όπως αναφέρεται σε σχετικό -δημοσιοποιημένο- έγγραφο που αποδίδεται από δημοσιεύματα στην ΕΥΠ, «να ανατραπεί η ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τις καταγγελίες εξελισσόταν ένα σχέδιο ανατροπής ή ματαίωσης της δημιουργίας του αγωγού South Stream, και σε αυτό συμμετείχαν δυτικές και Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Στο εν λόγω έγγραφο που δημοσιεύτηκε, υπήρχε αναφορά πως η επιχείρηση (που φέρεται να εξελίχθηκε σε δυο στάδια το 2008-09) ήταν σε γνώση του Αλεξ Ρόντου, συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Για αυτό τον λόγο και εκλήθη να καταθέσει ως μάρτυρας από τον ανακριτή.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος γνώρισε τον Ρόντο στον Παπανδρέου;

Κουτσούμπας: Έχει σίγουρα πολιτικές ευθύνες ο Παπανδρέου για την ΜΚΟ

Κι άλλοι δημοσιογράφοι σε χρυσοφόρες ΜΚΟ!