ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα «λουκέτα» στο Δημόσιο

Κόντρα Μητσοτάκη – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα «λουκέτα» στο Δημόσιο

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος. Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους. Και θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλε η τρόικα».

Επεσήμανε ακόμη ότι «το κράτος σίγουρα έγινε μικρότερο», καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά πάνω από 200.000, ενώ το κόστος μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. στα 15,7 δισ. για το 2013, «αλλά δεν έγινε καλύτερο».

«Υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακή ανεπάρκεια» του κράτους, «αλλά και απροθυμία του πολιτικού συστήματος».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «εσείς είστε ξεκάθαρα θιασώτες ενός μεγάλου κράτους», υποστηρίζοντας με νόημα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που είπε ο Τολστόι ότι «όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς πρώτα τον εαυτό του».

Τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμήνυσε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους που τώρα χάνουν τη δουλειά τους, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάλληλο της τρόικα που ψάχνει στα τυφλά να βρει ανθρώπους να απολύσει.

«Αυτό δεν λέγετε μεταρρύθμιση, αλλά διάλυση του κράτους, καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή, δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που λέει παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε και στέλνουμε στο δρόμο», είπε, αμφισβητώντας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου.

Την διαφωνία του με την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος θα κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίζεται επί της αρχής το ν/σ για κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου