ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα

Αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα

-Τι πήρε και τι έδωσε η ελληνική κυβέρνηση

-Όλες οι λεπτομέρειες για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το φορολογικό και τις τράπεζες

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκε ακόμα μία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Για να φτάσουμε στο τελικό “Deal” οι δύο πλευρές πέρασαν από... 40 κύματα ενώ δεν έλειψαν πολλές φορές οι υψηλοί τόνοι και οι μετωπικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κατάφερε να τηρήσει ορισμένες “κόκκινες γραμμές” απέναντι στην τρόικα, αλλά σε ορισμένες άλλες οι επικεφαλής των δανειστών επέβαλαν τα δικά τους “θέλω”.

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στη Βουλή όπου καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Το κλίμα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικό και ήδη ορισμένοι βουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

359456

Τι συμφωνήθηκε για τη λίστα του ΟΟΣΑ

Ο "φάκελος ΟΟΣΑ" που αριθμεί συνολικά 329 συστάσεις, δεν έχει κλείσει πλήρως, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια θέματα που θα κλείσουν τα επόμενα 24ωρα ή θα παραπεμφθούν οριστικά για το μέλλον. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης έχει κλείσει περίπου το 75% από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ ένα ποσοστό 15% είναι προτάσεις που βασίζονται στον ΟΟΣΑ αλλά προσαρμοσμένες στις ελληνικές θέσεις.

Στα επίμαχα θέματα συμφωνήθηκε:

Γάλα

Η πενθήμερη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος καταργείται. Το γάλα θα κυκλοφορεί με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει κάθε βιομηχανία είτε είναι δύο, είτε πέντε, είτε θεωρητικά ακόμη και 11 ημέρες όπως είναι σήμερα οι μέγιστες δυνατότητες διάρκειας ζωής. Θα υπάρξει ειδική κατηγορία ως "γάλα ημέρας" η οποία θα θεσμοθετηθεί με διάρκεια δύο ημερών. Θα προβλέπεται ένα 24ωρο από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα μέχρι την κατανάλωση. θα έχει σήμανση ως "γάλα ημέρας". Στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος θα μπορεί να αναγράφεται στις συσκευασίες του παστεριωμένου γάλακτος ο όρος "φρέσκο" κλπ, στο πλαίσιο του marketing. Σε όλες τις περιπτώσεις θα αναφέρεται ημερομηνία κατανάλωσης "από …έως…".

Φάρμακα

Τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται μόνο εντός των φαρμακείων, αλλά το κεντρικά καθοριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%) καταργείται. Θα προβλέπεται ανώτατη τιμή πώλησης που θα είναι η σημερινή ισχύουσα τιμή με βάση το δελτίο τιμών, η οποία θα ισχύει μέχρι το 2016. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει δοκιμαστικά για τρεις μήνες.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εκεί η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αν και δεν φαίνεται να επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές παρά σε ελάχιστα από τα 28 σημεία παρέμβασης που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Βιβλία

Στα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λογοτεχνικών και των λοιπών εκδόσεων. Με βάση τη νέα ρύθμιση καταργείται η ενιαία τιμή και απελευθερώνεται το ποσοστό των εκπτώσεων για όλα τα μη λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παραμένει αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά η υποχρέωση που προβλέπει μέγιστη έκπτωση 10%, μόνο όμως για την πρώτη έκδοση αντί δύο χρόνων που είναι σήμερα.

301113155920 0231

Η συμφωνία για τα φορολογικά

Σύγκλιση έχει υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την τρόικα και στο φορολογικό πεδίο. Μετά από συσκέψεις που έγιναν με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, οι αλλαγές στις οποίες καταλήγουν οι δύο πλευρές προβλέπουν τα εξής:

-τη μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 έως 500 ευρώ, από 1.000 έως 2.500 ευρώ που είναι σήμερα

-την απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν το 1994

-θεσπίζονται οι αλλαγές και διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

-θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Όλες οι αλλαγές πρόκειται να ενσωματωθούν στο φορολογικό τμήμα πολυνομοσχεδίου.

Η συμφωνία για τις τράπεζες

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές επιλογές και οι πιθανότητες κάλυψης των αναγκών από ιδιώτες. Αυτό είναι το σημείο που φαίνεται πως… έκλεισε τον φάκελο «νομοσχέδιο ανακεφαλαιοποίησης», αλλά και το σημείο που ορίζει την τύχη της ΑΜΚ της Eurobank.

Σχετίζεται επίσης, με την επιστολή που έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Χ. Αλμούνια το Σαββατοκύριακο, με την οποία επισήμαινε ότι στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας.

Κορυφαία στελέχη του ΤΧΣ δήλωναν ότι συζητήθηκαν μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο και ότι είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, καθώς όπως σημείωσαν είναι έτοιμο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Διαβάστε επίσης:

Πώς «κόπηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

«Η Τρόικα έκανε πίσω σε όλα»

Από τον Ιούλιο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες