ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρηκε...ο Βενιζέλος για τις κυρώσεις στη Ρωσία!

Χάρηκε...ο Βενιζέλος για τις κυρώσεις στη Ρωσία!

Από... γκάφα σε γκάφα πορεύεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ώρα που το Μαξίμου αγωνιά για τις επιπτώσεις που θα έχει η κρίση από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών βγήκε να πανηγυρίσει για την εφαρμογή κυρώσεων στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τες «ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! Εάν αυτή η τοποθέτηση δεν είναι αφελής ή οφείλεται στη γνωστή πρεμούρα του κ. Βενιζέλου, είναι σαφώς επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Κι αυτό γιατί ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να δείξει πως ξεχνά ότι τη χώρα μας επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι, ενισχύοντας τον τουρισμό μας, και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρχίσουν οι ακυρώσεις εξαιτίας... αφελών δηλώσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ή συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου έχει πολλές φορές γίνει κόκκινο πανί από τους διπλωμάτες της πατρίδας μας, που βλέπουν τον υπουργό Εξωτερικών να τους αγνοεί και να εφαρμόζει τις πολιτικές που έχει εκείνος στο μυαλό του.

Ίσως βέβαια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην επιθυμεί την ανάμειξη των Ρώσων στη διεκδίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να βρήκε την ευκαιρία να «παγώσει» τις κινήσεις της Μόσχας με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μελετά τις κινήσεις του εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι τόσο το ενεργειακό, που θα συζητηθεί, όσο και η υλοποίηση των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία αποτελούν δύσκολη άσκηση για τη χώρα μας και μπορεί να ανατραπούν οι σχεδιασμοί του Μαξίμου, που πόνταρε έπειτα από καιρό στη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση ήθελε και θέλει την ενίσχυση των Ρώσων τόσο στον τουρισμό όσο και στη διεκδίκηση των λιμανιών (κυρίως του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης) και των μεταφορών από τη Μόσχα. Τώρα ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα πρέπει να ισορροπήσει έτσι ώστε ούτε τις σχέσεις της χώρας μας με την Ε.Ε. να ρισκάρει ούτε να διώξει τους Ρώσους. Πράγμα καθόλου εύκολο.

Διαβάστε επίσης

Bενιζέλος από Μαριούπολη: Προστασία στους ομογενείς της Ουκρανίας