Ρυθμίσεις για τα φαρμακεία: Ποιους εξυπηρετούν οι αποφάσεις Σαμαρά

Newsroom Newsroom

Ρυθμίσεις για τα φαρμακεία: Ποιους εξυπηρετούν οι αποφάσεις Σαμαρά

Αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, φαρμακαποθήκη, φαρμακευτική επιχείρηση και στο βάθος συμφωνία; Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Σαν έτοιμοι από καιρό, κάποιοι πανηγύρισαν την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το οποίο μεταξύ άλλων, έφερε και την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Η επόμενη μέρα, για την οποία αγωνιά η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών που ζουν από τα περίπου 11.500 φαρμακεία της ελληνικής επικράτειας, είναι ήδη εδώ καθώς μια χούφτα επιχειρηματικών συμφερόντων πήρε το πράσινο φως για να θέσει σε πλήρη ανάπτυξη τα σχέδιά της. Ως πρώτοι ευνοημένοι φέρονται να είναι ο επικεφαλής της Lavipharm, κ. Αθανάσιος Λαβίδας, και μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία τονίζει στις διαφημίσεις της ότι είναι ελληνική. Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, οφείλει να δώσει απαντήσεις.

«Από επιστήμονες, θα γίνουμε διευρυμένοι έμποροι και από επιχειρηματίες στα φαρμακεία μας, εξαθλιωμένοι υπηρέτες των κάθε λογής οικονομικών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών φαρμακοποιός από την Αλεξανδρούπολη, στην επίσημη ιστοσελίδα των φαρμακοποιών.

Με ποιο τρόπο; Με τις νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, απελευθερώνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δηλαδή το 99% πλέον μιας εταιρείας ή ενός φαρμακείου θα μπορεί να κατέχει και ένας επιχειρηματίας, φαρμακοποιός μεν, αλλά κάτοχος βιομηχανίας, ή φαρμακαποθήκης κλπ. Επομένως, επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Παρέχεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με σούπερ μάρκετ. Καταργείται το ελάχιστον εμβαδόν των αποθηκών, ενώ το ελάχιστο εμβαδόν ενός φαρμακοπωλείου ορίζεται στα 5 τ.μ, δηλαδή για περιπτώσεις shop in shop. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς θα μπορούν πια όποτε θέλουν, χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Επίσης, περιορισμοί στις εκπτώσεις καθώς και στη διαδικασία γνωστοποίησης πωλήσεων δεν έχουν εφαρμογή επί των φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται με απόφαση του Ε.Ο.Φ χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΥΣΥΦΑ).

Αυτοί που βολεύονται από το νέο καθεστώς είναι γνωστοί. Πρόκειται για συγκεκριμένες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που σημειωτέον το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε ανακαινίσεις και αναδιάταξη των χώρων τους, είτε για να συστεγαστούν με φαρμακεία είτε για να εντάξουν φαρμακεία-περίπτερα (shop in shop). Σε αυτή τη διαδικασία πρωταγωνιστεί ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία κατά τα άλλα έχει σωρεία προστίμων από τον ΕΦΕΤ για παραβάσεις υγιεινής. Η συγκεκριμένη αλυσίδα, στις διαφημίσεις της τονίζει ότι είναι ελληνική και ότι προωθεί τα ελληνικά προϊόντα. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι, όταν στα καταστήματά της συστεγαστούν και φαρμακεία, θα κάνει το ίδιο και για το ελληνικό φάρμακο ή θα προωθεί ισραηλινά γενόσημα;

Η άρση των περιορισμών σε εκπτώσεις και προσφορές δε, λέγεται πως θα επιτρέψει φαινόμενα όπως «1+1 δώρο», συσκευασίες-γίγας με εκπτώσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, υποταγμένα πλήρως στους κανόνες του μάρκετινγκ. Όπως σημειώνουν φαρμακοποιοί, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αν οι συνιστώμενες δοσολογίες να πάνε «περίπατο», καθώς όπως σημειώνουν, όταν ένας καταναλωτής έχει στα χέρια του μια τέτοια υπερ-συσκευασία, μπαίνει στη λογική να καταναλώσει το προϊόν πριν την ημερομηνία λήξης του. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τις πωλήσεις.

Εκτός όμως από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ως ευνοημένη φέρεται συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, που επωφελείται από τις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία.

Πολλοί μιλούν για την περίπτωση συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας φέροντάς την ως παράδειγμα. Το σχετικό εγχείρημα ξεκίνησε με αφορμή τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, επί Γιώργου Παπανδρέου, στο πλαίσιο της οποίας προβλεπόταν και η δημιουργία αλυσίδας φαρμακείων, από ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία.

Πρόκειται για τη Pharma PLUS, του ομίλου Lavipharm, συμφερόντων του κ. Αθανάσιου Λαβίδα, η οποία έχει ήδη στήσει δίκτυο φαρμακείων που τους παρέχει υπηρεσίες προώθησης. Μέχρι σήμερα, στο δίκτυό της υπάγονται περίπου 70 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Στις τακτικές που εφαρμόζει στα συμβεβλημένα φαρμακεία, περιλαμβάνονται κάρτα προνομίων για τους πελάτες, που ανταμείβει τις αγορές μέσα από ένα σύστημα συλλογής πόντων, εκπτώσεις και οι προαναφερθείσες προσφορές «1+1 δώρο». Τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς που συμμετέχουν στο σύστημα συλλογής πόντων και προσφορών, καθορίζονται από τον φαρμακοποιό, που έχει συμβληθεί με την Pharma PLUS, σε τελευταία ανάλυση δηλαδή από την Lavipharm. Μάλιστα, υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι στα φαρμακεία του δικτύου δεν «μπαίνουν» ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων εταιρειών.

Ο κ. Λαβίδας, και με την ιδιότητα του επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ, ήταν πάντα στις ομάδες επιχειρηματιών που συνόδευαν τον κ. Αντώνη Σαμαρά στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Η σημειολογία όμως της επιλογής του πρωθυπουργού να προβάλει με αυτό τον τρόπο τον επικεφαλής της Lavipharm, έχει μάλλον αρνητικό πρόσημο, αν εξετάσει κανείς τα οικονομικά στοιχεία της φαρμακευτικής της οποίας ηγείται ο κ. Λαβίδας. Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκείται, η εταιρεία φέρεται να έχει «φέσια» στην αγορά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τις αποδίδονται κατηγορίες για ακάλυπτες επιταγές. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δ.Σ της Lavipharm συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ιδιοκτήτης της S&B που μετέφερε τον περασμένο χρόνο την έδρα της στο εξωτερικό, και προς εύρεση ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος από αυτού της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Κ. Κούβαρης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA το Σάββατο ανέφερε, «οι διατάξεις είναι φωτογραφικές για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένες συντεχνίες χονδρεμπόρων. Γράφει ο γιατρός τη δραστική ουσία και όταν μια φαρμακευτική εταιρεία βρίσκεται πίσω από μία αλυσίδα φαρμακείων, μπορεί να κινήσει τα πάντα. Καρτέλ δημιουργούνται, αυτή είναι η αλήθεια. Η φαρμακευτική έχει τη δυνατότητα να ανοίγει όσα φαρμακεία θέλει και να δίνει το φάρμακο που θέλει αυτή. Αυτές είναι οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, θα πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις, καθώς είναι ευχή κάθε πολίτη κάτι τέτοιο να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Οι φαρμακοποιοί εθελοτυφλούσαν στο «έγκλημα» της δραστικής

Άδωνις: Δευτερολογία με κομπασμό και καμία βελτίωση στο πολυνομοσχέδιο

Φαρμακοποιοί & γιατροί ενωμένοι έτοιμοι να «μαυρίσουν» τον Άδωνι

Ο «ωμός εκβιασμός» Άδωνι που πυροδοτεί το κλίμα με τους φαρμακοποιούς

«Oι φαρμακοποιοί θα γίνουν υπάλληλοι των ιδιωτικών αλυσίδων»

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 20/6 οι αιτήσεις στήριξης για τους ανθοπαραγωγούς που επλήγησαν από κορονοϊό

05:20

Χωρίς Δακτύλιο όλο το καλοκαίρι το κέντρο της Αθήνας

05:00

Σία Κοσιώνη: Ο διαφορετικός Μάιος που έζησε και το δημόσιο ευχαριστώ! (Photos)

04:40

Σεισμός νότια της Κρήτης (pics)

04:20

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 5,2 εκατ. ευρώ σε 1.126 δικαιούχους (pics)

04:00

Αγίου Πνεύματος - Πότε «πέφτει»: Όλες οι αργίες που απομένουν για το 2020

03:45

Πύρρος Δήμας: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τη σύζυγό του που έφυγε από τη ζωή (Photos)

03:30

Βρείτε τις διαφορές: Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι παρατηρητικότητας για παιδιά (vid+pics)

03:15

ΗΠΑ: Σε «ανθρωποκτονία» οφειλόταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

03:00

Βγάζουν μάτι: Τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν γίνει ποτέ σε ταινίες

02:59

ΗΠΑ: Για τρομοκρατία μίλησε Τραμπ - Ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών»

02:45

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στην Πτολεμαΐδα - Αισθητός σε αρκετές περιοχές (pics)

02:30

Δώσε βάση: Αυτά είναι τα μυστικά της ζωής

02:27

Ο καιρός ήταν βροχερός και η Φαίη Σκορδά απόλαυσε το ουράνιο τόξο με ένα φοβερό outfit! (Photos)

02:20

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για τους προσκυνητές το Άγιον Όρος - Με κανόνες η είσοδος

02:00

Κορονοϊός στην Αίγυπτο: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από COVID-19

01:45

Παιδικό έκζεμα: Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια;

01:31

Αγνώριστη: Δες πώς είναι σήμερα η Σοφία Αλιμπέρτη! (pics)

01:20

Οι ταραχές στις ΗΠΑ δεν επηρέασαν τη Wall Street - Μικτές τάσεις στο πετρέλαιο

01:10

MasterChef: Ο επικός διάλογος Βαρθαλίτη - Σταυρή και το πειραχτήρι... Λεωνίδας Κουτσόπουλος!

00:55

Κόβεις τα λεμόνια στη μέση; Σταμάτα άμεσα! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος (pics)

00:43

Αυτό το εντυπωσιακό πείραμα με τη μαγειρική σόδα αξίζει να το δοκιμάσετε (vid)

00:40

Ενδοπορικό καρκίνωμα: Τι είναι & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού (έρευνα)

00:30

Πρόσεχε: Τι να μην κάνεις στο πρώτο ραντεβού!

00:26

Κορονοϊός στο Πακιστάν: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες «να ζήσουν με τον ιό»

00:15

Ζώδια Σήμερα 02/06: Ερωτικές διεκδικήσεις και αντιζηλίες

00:10

Σαν σήμερα το 1978 έφυγε από τη ζωή o Σαντιάγο Μπερναμπέου

00:01

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Έτσι θα δούμε το ντέρμπι της Τούμπας

23:58

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 373.439 οι νεκροί - Περισσότερα από 6.220.110 τα κρούσματα

23:58

Θρήνος για την 23χρονη Αλεξάνδρα: Πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας

23:54

Γαλλία: Αντιρατσιστική διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι

23:50

Η Πάμελα Άντερσον φοράει ακόμα το σέξι μαγιό της! (pics)

23:49

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» για το ζευγάρι

23:46

Ανατριχίλα: Δείτε τι βρήκαν μέσα στις μπανάνες που αγόρασαν (pics)

23:45

Πάθαμε πλάκα! Δες τι τρομακτικό ήταν σε δρόμο στην Εύβοια

23:44

Τρόμος για 18χρονο ψαροντουφεκά! Η «συνάντηση» που τον έκανε να «παγώσει»

23:44

Τρόμος! Δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που κατέγραψε η κάμερα στον κήπο του (pics)

23:44

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες φεύγουν αυτή την εβδομάδα

23:43

Χαμός σε παραλία! Άγριο ξύλο – Επιτέθηκε σε γυναίκες (pics)

23:42

Λαχταριστή, νόστιμη και εύκολη συνταγή για παγωτό cookies με 3 υλικά (vid)

23:40

ΗΠΑ - διαδηλώσεις: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας

23:40

Ελ Σαλβαδόρ: Η τροπική καταιγίδα Αμάντα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της - Είκοσι νεκροί

23:38

Επίθεση με βιτριόλι: Η «ώρα μηδέν» για την «μαυροντυμένη» - Το βίντεο που την «καίει»

23:30

Λευκός Οίκος: Το κίνημα Antifa θα διωχθεί ως «εγχώρια τρομοκρατική» οργάνωση

23:29

H επική αντίδραση μαθητή όταν είδε τον Μητσοτάκη στο σχολείο του που έγινε viral (vid)

23:20

Σαν σήμερα: γεννιέται η γυναίκα που γούσταραν όλοι οι άντρες!

23:05

MasterChef: Ποιος παίκτης φόρεσε τη μαύρη ποδιά; Η απογοήτευση και τα κλάματα (Photos-Video)

23:01

Πιτίνο για τη δολοφονία Φλόιντ: «Οι διαμαρτυρίες είναι υγιείς, αλλά να προσέχετε για τον κορονοϊό»

23:01

Καρκίνε, Σκορπιέ και Ιχθύ, αυτό το στοιχείο θα σε καταστρέψει!

23:00

Άγρια δολοφονία στη Βούλα: Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. - Πώς παρουσιαζόταν το θύμα στους γείτονες

22:56
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved