ΥΓΕΙΑ

Ο «ωμός εκβιασμός» Άδωνι που πυροδοτεί το κλίμα με τους φαρμακοποιούς

Ο «ωμός εκβιασμός» Άδωνι που πυροδοτεί το κλίμα με τους φαρμακοποιούς

Με σοβαρές αλληλοκατηγορίες, απειλές για κινητοποιήσεις διαρκείας και προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαικά ένδικα μέσα, αλλά και έναν «ωμό εκβιασμό» ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στην Βουλή, η συζήτηση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου η οποία αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε μία σειρά από επαγγελματίες και επαγγέλματα μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί.

Οι φαρμακοποιοί βιώνουν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην επαγγελματική τους ζωή ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να φανούν ψύχραιμοι. Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης ο οποίος τονίζει ότι «καλό είναι να περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου και ας μην χάνουμε την ελπίδα μας. Τελικά μπορεί να κερδίσουμε την μάχη». Η ελπίδα του αυτή όμως, δεν τον εμποδίζει να ζητά ακόμη και την ύστατη στιγμή την παρέμβαση του πρωθυπουργού γιατί όπως αναφέρει, με το πολυνομοσχέδιο δημιουργούνται και ευνοούνται καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ.

LOURANTOS

Στον αντίποδα της λογικής αυτής, εμφανίζεται αναμφισβήτητα ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος ο οποίος στην χθεσινή συνέντευξη τύπου με άλλους εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων, άστραψε και βρόντηξε για τις πληγές που δημιουργεί το πολυνομοσχέδιο. Όπως τόνισε συγκεκριμένα στην ομιλία του: «Δεν θα μας πάρετε την αξιοπρέπειά μας. Θα σας πολεμήσουμε και μετά την ψήφιση του νόμου». «Έρχονται εκλογές και όπως είπα αν θεωρείτε ότι ο ελληνικός λαός κοιμάται, ότι δεν θα αντιδράσει, πλανάστε πλάνη οικτρά. Να ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε απέναντί σας. Να ξέρετε ότι 11.000 φαρμακεία στην ελληνική επικράτεια θα είναι τάφος σας».

FARM

Και οι δύο οι πρόεδροι πάντως, μαζί με εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες άλλους εργαζομένους, θα εμφανιστούν ενωμένοι την Κυριακή το απόγευμα στις 6 έξω από την Βουλή για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο. Ενωμένοι και σαν μία γροθιά, θα είναι οι φαρμακοποιοί και στο θέμα της προσφυγής τους στα ελληνικά και ευρωπαικά δικαστήριαόπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «παραβιάζονται οι αρχές ισότητας αλλά και οι αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των φαρμακειών, με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Αναφορικά με τον «ωμό εκβιασμό» αυτός προέρχεται για πολλοστή φορά από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε διαδικτυακή εκπομπή χθες, εμφανίστηκε λάβρος κατά του φαρμακευτικού κλάδου σε σημείο που ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος τον χαρακτήρισε «εκβιαστή όπως και όλη την κυβέρνηση».

ADWNIS

Σε debate που είχαν οι δύο άνδρες για το θέμα των ρυθμίσεων των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «εάν οι φαρμακοποιοί δεν πάρουν πίσω αυτά που λένε ότι δηλαδή η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη προς την τρόικα και τα μέτρα που τελικά περνάνε ήταν ήσσονος σημασίας και εάν δεν πάρουν πίσω τις απεργίες», τότε ο υπουργός θα νομοθετήσει το 100% των προτάσεων της τρόικας και θα επιβάλλει την μείωση του ποσοστού κέρδους 15% αναδρομικά για τον κλάδο, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σε ερώτηση του κ. Λουράντου τι σημαίνει αναδρομικά, ο κ. Γεωργάδης απάντησε: «Δεν έχετε πληρωθεί για το μήνα Ιανουάριο. Άρα λοιπόν από τον Ιανουάριο και μετά ο ΕΟΠΥΥ θα σας πληρώνει με 15%. Θα επιστρέφουμε λεφτά δηλαδή, συνέχισε ο κ. Λουράντος, με τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρει: «Δεν έχετε πληρωθεί, κόβονται λεφτά από αυτά που έχετε να πάρετε. Και στο σημείο αυτό έγινε η μεγάλη έκρηξη του προέδρου του ΦΣΑ, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό είναι «Ωμός εκβιασμός. Είναι …εκβιαστική η Κυβέρνηση που πρέπει να φύγει από την Ελλάδα… Πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι εκβιάζετε έναν Πρόεδρο. Πρέπει να φύγετε από την Ελλάδα. Παραιτηθείτε, κύριε Υπουργέ. Παραιτηθείτε, δεν μπορείτε να εκβιάσετε έναν Πρόεδρο. Δεν το έχει ξανακάνει ποτέ κανεί». Βεβαίως ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε στον ίδιο τόνο, απευθυνόμενος στον κ. Λουράντο, λέγοντας: «Ξαναλέω, ήρεμα. Ή είναι τρίχες ή είναι εκβιασμός, διαλέξτε».

AD2

«Εσύ μπορείς να εκβιάζεις συνέχεια; Από πού και ώσπου; Είναι το στιλ σας αυτό να μας εκβιάζετε;» απάντησε ο ο κ. Λουράντος σε μία ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα.

Είναι φανερό ότι η ψυχολογική αυτή πίεση που ασκούσε ο υπουργός Υγείας προς τον πρόεδρο του ΦΣΑ δεν ήταν τίποτε άλλο από το να προπαθήσει ο πρώτος, να εκμαιεύσει ένα θετικό σχόλιο του δεύτερου υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής και της τακτικής που ακολούθησε ο κ. Γεωργιάδης στα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Για τον λόγο αυτό συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης: «Ή αυτά που πετύχαμε είναι τρίχες, όπως είπατε, και άρα το να τα νομοθετήσουμε, δεν σας πειράζει και δεν υπάρχει εκβιασμός. Σιγά μη σας εκβιάσω με τρίχες. Ή αυτά που πετύχαμε είναι σημαντικά, και αφού είναι σημαντικά, θα πρέπει να εξηγήσετε γιατί κάνετε απεργία και ταλαιπωρείτε τον κόσμο. Αφού πετύχαμε τόσο σημαντικά πράγματα, γιατί κάνετε απεργία; Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα δικά σας».

Η αναφορά ωστόσο ή αν θέλετε ο «εκβιασμός» για την εφαρμογή του 100% των προτάσεων της τρόικας, περιλαμβάνει εκτός από την μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%, αλλά και την εισαγωγή και διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ. Να σημειωθεί ότι το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους έχει παραπεμφθεί στις καλένδες για το καλοκαίρι, ωστόσο σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο, είναι βέβαιο, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, ότι θα κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι ο υπουργός Υγείας επιθυμεί από τους φαρμακοποιούς να πάρουν πίσω τις απεργίες που έχουν εξαγγείλει, διότι γνωρίζει πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη ράπισμα στο προφίλ του το οποίο έχει υποστεί έτσι και αλλιώς μεγάλη φθορά.

Πηγή:Onmed

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακοποιοί: Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μας εξαπάτησε