ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κώλυμα (;) με την υποψηφιότητα Μπουτάρη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κώλυμα (;) με την υποψηφιότητα Μπουτάρη

Διαστάσεις παίρνει το θέμα με το κώλυμα της υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουτάρη για τον δήμο Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του Μαΐου, καθώς η ιδιότητα του ως προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (θέση που διατηρούσε μέχρι τον Νοέμβριο του 2013) μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υποβολής ένστασης κατά της υποψηφιότητάς του.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο λόγος είναι ότι διάταξη του Καλλικράτη προβλέπει ασυμβίβαστο με τη θέση του δημάρχου ή του υποψηφίου δημάρχου για όσους διετέλεσαν πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα.
Ο κ. Μπουτάρης τοποθετήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 20/11/2013. Για να μην υπάρχει κώλυμα, όμως, θα πρέπει ο υποψήφιος για τον δήμο να μη διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου Δ.Σ. «μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, υπήρξε κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, ενώ πληροφορίες από την πλευρά του κ. Μπουτάρη έκαναν λόγο για μη ύπαρξη θέματος.
Από την παράταξη Μπουτάρη, αργά χθες το βράδυ, δηλωνόταν ότι ο νυν δήμαρχος θα είναι κανονικά υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, ενώ για το ζήτημα του κωλύματος σημειωνόταν ότι θα πρέπει να κατατεθεί ένσταση μετά τις εκλογές και εφόσον ο κ. Μπουτάρης επανεκλεγεί.
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες που μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος επιχείρησε να καταθέσει χθες τροπολογία που αφορά στα κωλύματα και ασυμβίβαστα του νόμου Ραγκούση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη υπήρξε αντίδραση αφού δεν έδειξε διατεθειμένος να δεχτεί την τροπολογία η οποία θα επέτρεπε στον κ. Μπουτάρη να "κατέβει" ως υποψήφιος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεσάνυχτα της Δευτέρας υπήρξε επικοινωνία σε "ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο" για το θέμα αυτό. Στελέχη της κυβέρνησης εξέφραζαν την άποψη ότι το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα, το αργότερο μέχρι σήμερα, το βράδυ Τρίτης.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Γράντας: Ποτέ δεν αρνήθηκα βοήθεια στον Άρη