ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηλιός: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει το θέμα

Μηλιός: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει το θέμα

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews σύμφωνα με το οποίο η Α. Μέρκελ αρνείται ακόμη και συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Φοβάμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει θέσει και δεν το έχει θέσει με τον τρόπο που έπρεπε να το θέσει.

Το θέμα είναι μεγάλο. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό και πολιτικό, είναι και ηθικό.

Σας θυμίζω τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου του Μανώλη Γλέζου “και ένα μάρκο να ήταν” που τονίζει την ηθική αυτή διάσταση.

Το χρέος αυτό δεν διαγράφεται. Ιδίως το αναγκαστικό δάνειο είναι αδύνατον να μη διεκδικηθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικηθεί.

Στο θεσμικό δάνειο που έχει συναφθεί ανάμεσα στη χώρα μας και τις χώρες της Ε.Ε. απουσιάζει μία χώρα της Ε.Ε., είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Αντ’ αυτής υποκείμενο νομικό, το οποίο συνάπτει το δάνειο με την Ελλάδα εμφανίζεται μια κρατική τράπεζα η Καεμβέ.

Ο λόγος είναι για να μην υπάρξει μία κυβέρνηση που θα συμψηφίσει τη μια οφειλή με την άλλη.

Επομένως και μέσω αυτού του τρόπου -και αυτή είναι η άποψη και των συντρόφων μας στο Die Linke- η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλήμα».

Ο κ. Μηλιός σχολίασε και τις προβλέψεις που έκαναν μέσω της Realnews πέντε διακεκριμένοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Εμείς είχαμε επισημάνει από την αρχή ανεξαρτήτως του ονόματος που θα δώσουν στις πολιτικές αυτές, αν θα συνεχίσουν να τις λένε μνημόνιο, εργαλειοθήκη των “εξηγήινων” ή του ΟΟΣΑ, αυτές οι πολιτικές θα συνεχιστούν, όσο μένει αυτή η κυβέρνηση», τόνισε.

«Αν συνεχίσουν αυτές οι πολιτικές θα χρειαστούμε και άλλο δανεισμό, θα συνεχιστεί το καθεστώς “ομηρείας” του λαού μας σε πολιτικές λιτότητας που τον κάνουν όλο πιο φτωχό, ανασφαλή, επισφαλώς εργαζόμενο», πρόσθεσε στη συνέχεια.